Telefonon tárgyalt Biden és Putyin

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökök kifejezték országaik készségét a hadászati nukleáris támadóeszközök csökkentéséről megkötött Új START (START-3) szerződés meghosszabbítására – közölte kedden a Fehér Ház.

A két elnök megállapodott abban, hogy a két ország tárgyalócsapata sürgősen munkába kezd, hogy a meghosszabbítást a szerződés február 5-ei lejárta előtt tető alá hozza.

Emellett megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják a stratégiai stabilitásról folytatandó megbeszélések lehetőségét a fegyverzet-ellenőrzési és a felmerülő biztonsági kérdések körében.

A két elnök először lépett kapcsolatba egymással Biden beiktatása óta. A Kreml közleménye szerint a két elnök megelégedésének adott hangot az Új START szerződés ügyében lezajlott jegyzékváltással kapcsolatban. Putyin még kedden átküldte ratifikálásra az orosz parlament alsóházának a szerződés meghosszabbítását. A 2026. február 5-ig meghosszabbítandó dokumentum megjelent az Állami Duma adattárában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Biden nem finomkodik

A washingtoni elnöki hivatal kommünikéje szerint a fegyverzetcsökkentés kérdésén túl Biden megerősítette Ukrajna szuverenitásának erőteljes támogatását az Egyesült Államok részéről – Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivőjének megfogalmazása szerint „a fennálló orosz agresszió tükrében.” A közlemény más aggályos kérdéseket is felvetett, beleértve az amerikai kormányzati és egyéb célpontok ellen intézett SolarWinds hackertámadást, az amerikai katonákért Oroszország által Afganisztánban kifizetett vérdíjat, a 2020-as elnökválasztásba történő beavatkozást, illetve Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét.

Biden egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok erőteljesen fel fog lépni nemzeti érdekei védelmében, válaszul Oroszország azon lépései ellen, amelyek vagy neki vagy a szövetségeseinek kárt okoznak. A két elnök megállapodott az átlátható kommunikáció fenntartásában.

Joe Biden amerikai elnök, kép forrása: Flickr

A Kreml tájékoztatása alapján Putyin köszöntötte Bident a hivatalba lépése alkalmából. Megjegyezte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatainak normalizálása megfelelne mindkét ország, és – figyelembe véve felelősségüket a biztonság és a stabilitás fenntartásáért – az egész nemzetközi közösség érdekeinek.

Moszkva szerint a felek emellett megvitatták a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatok egyes kérdéseit, áttekintették az együttműködés lehetőségét az új koronavírus-járvány elleni küzdelem, valamint a kereskedelem és a gazdaság területén. Az orosz elnöki sajtószolgálat gyakorlatiasnak és őszintének minősítette a párbeszédet.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »