Csak a szabályozási kreditek miatt nyereséges a Tesla

A Tesla a Wall Street tegnap esti zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményszámait – a részvények megugrottak a nyitás utáni kereskedésben, mivel a közlemény egymás után az ötödik nyereséges negyedévre utalt, de ezt nem az autógyártásból hozták össze. 

A Teslának 809 millió dollár nettó jövedelmet sikerült elérnie. A részvényalapú kompenzáció kiigazítása a Teslának 331 millió dolláros nettó jövedelmet eredményez – ez az érték valamivel a becsült medián várakozás, vagyis 394 millió dollár alatt maradt. A korrigált 0,76 dolláros EPS magasabb volt a vártnál, amely 0,57 dolláros értékre utalt.

Egymás után immár az ötödik nyereséges negyedévet zárta a Tesla, megmutatva, hogy a vállalat már nem az a pénzégető gép, mint korábban.
A készpénzállomány 5,9 milliárd dollárral nőtt a negyedév során, és a társaság 1,4 milliárd dolláros pozitív szabad cash flow-t ért el.

Rekord bevétel és termelés, de…

A Teslának rekordnagyságú negyedéves bevételt is sikerült elérnie, az amerikai elektromos járműgyártó 8,77 milliárd dollár (várt: 8,36 milliárd dollár) árbevételt ért el, és az átadott autók száma is rekordot döntött: a negyedéves átadások 139.300 járműre ugrottak, 44%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a bevételek 39%-kal emelkedtek év/év alapon.

A Tesla megerősítette teljes éves célkitűzését, miszerint idén félmillió járművet szállít le annak ellenére, hogy fennáll a veszélye a kereslet csökkenésének a lezárások miatt. Sőt, a jövő évi célkitűzéseiről kérdezve, Elon Musk elmondta, hogy az átadások célmennyisége a maximális gyártási kapacitás (840 000 – 1 000 000 jármű) közelében van.

Mégsem minden olyan rózsás, mint amilyennek tűnik, a szabályozási kreditek ugyanis továbbra is aggodalomra adnak okot. A Teslának ismét hatalmas összeget sikerült megszereznie a szabályozási kreditek eladásából – 397 millió dollárt 2020 harmadik negyedévében.

  • Kreditbiznisz
A szabályozási krediteket ingyen adják ki az amerikai autógyártóknak. Követelmény, hogy a gyártók ezeknek bizonyos szintjeikkel rendelkezzenek az év végén, ez a szint pedig attól függ, hogy mennyi elektromos és hagyományos járművet gyártanak.

Mivel a Tesla csak elektromos járműveket gyárt, többletkredittel rendelkezik, ezt pedig rendszeresen eladja azoknak a vállalatoknak, amelyek kevesebb elektromos járművel rendelkeznek.

A kreditértékesítésből származó 397 millió dollár és a kiigazított nettó 331 millió dollár nyereség összevetése azt mutatja, hogy a Tesla autóipari gyártása továbbra is veszteséget szenved.

Az év eddigi hónapjait összesítve a Teslának 451 millió dollár korrigált nettó jövedelmet sikerült elérnie 2020 első három negyedévében, miközben 1,18 milliárd dolláros nyereséget ért el ugyanebben az időszakban a kreditek értékesítéséből – azaz a tényleges autógyártás továbbra is masszívan veszteséges volt.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Tesla technikai elemzésével elérhető az XTB weboldalán.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »