Elkészült az EU menekültügyi reformterve

A tagállamok felelőssége és szolidaritása, illetve a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatának középpontjában, amelyet a testület elnöke szerdán mutatott be Brüsszelben.

Ursula von der Leyen kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer nem működik, az elmúlt öt évben az unió nem tudott megfelelő választ adni a migrációs kihívásokra. Az Európai Uniónak le kell tudni küzdeni a kialakult patthelyzetet; fel kell hagynia az eseti megoldásokkal, és kiszámítható, megbízható migrációkezelési rendszert kell létrehoznia.

Elmondta, hogy az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében. Az új rendszer magában foglalja:

  • a származási és a tranzitországokkal folytatott együttműködés javításának módjait;
  • a hatékony menekültügyi eljárások biztosítását;
  • a menekültek sikeres integrációjának modelljét;
  • az Európában maradni nem jogosultak visszatérésének rendszerét;
  • továbbá egyensúlyba hozza a felelősség és a szolidaritás tisztességes megosztásának elveit, ami von der Leyen szerint kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyreálljon a tagállamok közti és az unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom.

A javaslat közös irányítást, jobb stratégiai tervezést szorgalmaz az uniós és a nemzeti politikák összehangolása és a kölcsönös bizalom erősítése érdekében. A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja – mondta von der Leyen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a csomag részleteinek bemutatásakor közölte, hogy az Európai Bizottság az unió külső határainak fokozott védelmét javasolja a jogi keret módosításával, valamint az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) szerepének növelésével.

Elmondása szerint a Frontex szélesebb körű felhatalmazása támogatni fogja a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket. Kifejtette, hogy a bizottsági megközelítés hatékonyabb és gyorsabb, a tagállamok között összekapcsolt menekültügyi eljárásra összpontosít, amely magában foglalja az egyes belépéseket megelőző átvilágítást, valamint kiterjed az unió külső határait engedély nélkül átlépő, vagy a tengereken végzett kutatási és mentési művelet után partra szállítottak azonosítására. Az egészségügyi és biztonsági ellenőrzés eredményét, az ujjlenyomatokat az Eurodac nevű közös adatbázisban rögzítik. Az eljárás lehetővé teszi a gyors döntést az uniós tartózkodás engedélyezéséről, vagy annak megtagadásáról – közölte. Hozzátette, hogy az uniós bizottság emellett a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének rendszerét koordináló felelőst fog kinevezni, aki a nemzeti képviselők hálózatával együttműködve biztosítja a rendszer egységes működését az egész unióban.

Ylva Johansson belügyi biztos közölte: az uniós bizottság az illegális migráció felszámolását célzó erőfeszítések támogatását, az unióba igyekvők számára jogszerű csatornák megteremtését szorgalmazza. Mint hangsúlyozta, a legális migrációt és a hatékony integrációt támogató uniós politika előnyös lesz az európai társadalmak és gazdaságok számára. Az uniós bizottság a közeljövőben új átfogó cselekvési tervet kíván elfogadni az integráció és a befogadás elősegítésére – fűzte hozzá.

“Az új migrációs és a menekültügyi rendszer az együttműködésen és az önkéntes alapon működő rugalmas szolidaritáson alapul, azonban kötelező hozzájárulásra van szükség az egyes tagállamokra nehezedő nyomás csökkentése érdekében” – fogalmazott.

A szolidaritási mechanizmus különféle helyzetekre terjedhet ki, egyebek mellett a tengereken megmentettek kiszállását követően a menedékkérők áthelyezésére a belépés szerinti első országából egy másik tagországba. Kérdésre válaszolva a biztos közölte, hogy az Európai Bizottság javaslatában nem szerepel a migránsok és bevándorlók tagországok közötti kötelező kvóták szerinti elosztásának európai rendszere. Kvótákról egy esetben lehet szó: válsághelyzetben, tagállami segítségkérés esetén rendelhető el, amikor a többi tagállamnak a befogadásban vagy a kitoloncolásban kell segítséget vállalnia.

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság paradigmaváltást sürget az unión kívüli országokkal folytatott együttműködés tekintetében is: olyan programot kívánnak indítani az unión kívüli partnerországokkal, amely az EU munkaerőigényére válaszol, s emellett hangsúlyt helyeznének az európai tartózkodásra nem jogosultak visszafogadását célzó megállapodások hatékony végrehajtására is, a visszatérítési rendszer hatékonyságának biztosítása ugyanis hitelesebbé teszi az EU migrációs szabályait – emelte ki a biztos.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »