Fejlődő piaccá léptették elő a bukaresti értéktőzsdét

A londoni székhelyű FTSE Russell piaci adatszolgáltató fejlődő piaccá minősítette fel a bukaresti értéktőzsdét (BVB), amely hivatalosan hétfőtől lépett a magasabb besorolású kategóriába.

A FTSE Russell már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a bukaresti értéktőzsdét 2020 szeptemberétől előlépteti fejlődő másodlagos tőzsdei piaccá. Ez a magasabb besorolás hétfőtől vált hivatalossá.

Klaus Iohannis román államelnök üzenetben üdvözölte a „történelmi” pillanatot. Kifejtette, hogy a magasabb besorolás erős bizalmi jelzés a befektetők számára, ugyanakkor egy reményteljes és kiszámítható jelzés a vállalkozók számára, akik több finanszírozási forráshoz juthatnak.

Leonardo Badea, a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese úgy vélte, a felminősítés révén növekedhet a Romániában kibocsátott értékpapírok iránti érdeklődés külföldön, aminek mind a versenyszféra, mind a román közszféra haszonélvezője lehet. Úgy vélte, a lépés megkönnyítheti a gazdaság újbóli fellendítését és az ország korszerűsítését, amennyiben minél több vállalkozó és a román közszféra szereplői gazdaságilag hatékony tervek révén vonzó ajánlatot tesznek a tőzsdei befektetőknek, akik finanszírozhatják így a projektjeiket.

A bukaresti értéktőzsdén 370 céget jegyeznek, ezek negyede az elsődleges piacon van nyilvántartva. A tavalyi tranzakciók összértéke a 9 milliárd lejhez (1,8 milliárd euró) közelített. A BVB-t 2016 óta szigorúan figyelemmel kísérő adatszolgáltató már négy évvel ezelőtt kilátásba helyezte a felminősítést, de a román tőzsde akkor még nem teljesítette az ehhez szükséges valamennyi feltételt. Korábban román gazdasági szakemberek úgy értékelték, hogy a felminősítésnek gazdasági szempontból olyan nagy jelentősége van, mint Románia EU-csatlakozásának.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »