Egyre több járat indul újra a budapesti repülőtérről

Júniustól több légitársaság is újraindítja budapesti járatait, bár a cégek egyelőre csökkentett járatszámmal közlekednek majd a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Májustól apránként tér vissza az élet a repülőterekre, fokozott biztonsági intézkedések mellett már Európa több országában megindult a légiközlekedés. Május elsejétől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma – ha csak fokozatosan is – de szintén újraindult; egyre több légitársaság jelenti be Budapestre újra üzemelő járatait. A koronavírus-járvány az áprilisi utasforgalmat befolyásolta legerőteljesebben, mely az adatokon is jól látható: 2019 áprilisához képest egész hónapban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér összesen csupán 9870 utast kezelt, míg tavaly ilyenkor 1 337 871 főt. Az átlagos napi utasforgalom tavaly áprilisban mintegy 44 500 volt, ez a szám idén áprilisban 329 utas/nap, és volt olyan nap, amikor nem érte el a 180 főt.

Tavaly áprilisban a repülőgép fel- és leszállások száma 10 034 volt, idén ugyanebben a hónapban mindössze 1129 volt a gépmozgások száma.

Május elsejétől újra üzemelnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a WizzAir azon járatai, amelyeket a koronavírus-járvány következtében lecsökkent utasforgalom miatt átmenetileg felfüggesztett a légitársaság. Budapestről így május folyamán már Athén, Barcelona, Bázel, Berlin, Birmingham, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, Liverpool, London, Madrid, Podgorica, Szarajevó, Stockholm és Marosvásárhely városok érhetőek el. Májusban további légitársaságok járatai is újra közlekednek Budapestről; május elejétől naponta üzemel a KLM amszterdami járata, illetve május 16-án újraindul heti két napon az Eurowings düsseldorfi járata is.

Újabb járatok júniustól

Júniustól fokozatosan több légitársaság is újraindul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre: a British Airways Budapest-London, az Eurowings Budapest-Stuttgart, a Jet2 leeds-i és manchesteri járatai, a Qatar Airways Budapest-Doha és a Swiss Budapest-Zürich útvonala is elérhetővé válik. A nyár második hónapjától pedig az Emirates tervezi a Budapest-Dubai közvetlen járat indítását, illetve a napokban jelentette be a Ryanair, hogy július elejétől útvonalhálózatának 90 százalékán és legtöbb bázisán újraindítja a közlekedést.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az idei évben hetedszer is elnyerte a Kelet-Európa legjobb repülőterének járó címet. A World Airport Awards keretében átadott Skytrax-díj az egyik legnagyobb iparági elismerés, hiszen odaítéléséről maguk az utasok döntenek; világszerte több tízezer utazó értékelése alapján dől el, melyik légikikötő kapja a díjat.

A Budapest Airport speciális intézkedésekkel készül az utasforgalom lassú felfutására: folyamatosan fertőtlenítő takarítást végeznek, egyes munkavállalóiknak előírták a maszk viselését, több kézfertőtlenítőt helyeztek ki, és ügyelnek az emberek közti másfél méteres távolság betartására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: bud.hu / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »