ACC néven indít közös vállalkozást a Total és a PSA-csoport

A Total leányvállalata, a Saft a PSA-val és az Opellel közösen bejelentette, hogy szaktudásukat egyesítve elektromos gépjármű-akkumulátor gyártásba kezdenek Európában. Közös vállalkozásuk az Automotive Cell Company (ACC) nevet kapja, a cél évi egymillió akkumulátor legyártása.

Az elektromos gépjármű-akkumulátorok gyártása a Saft legújabb kutatás-fejlesztési eljárásainak felhasználásával indul 2023-ban – ez a technológia biztosítja a lehető legmagasabb energiateljesítményt energiatartomány és töltési idő szempontjából is. A projektnek köszönhetően a versenytársakénál alacsonyabb széndioxid-kibocsátásával a közös vállalat Európa élvonalába kerül.

A terv első szakaszának fókuszában a kutatás és fejlesztés áll: kísérleti üzem épül Saft Nersac létesítményének területén. A 200 millió eurós befektetésből megvalósuló gyár beüzemelését 2021 közepére tervezik.

Az első fázis egy nagykapacitású gyár felépítésével indul az észak-franciaországi Hauts-de-France régióban, itt kezdetben 8 GWh villamosenergia termelés várható, ami a későbbiekben eléri majd a 24 GWh-t. A második fázisban Németországban építenek egy azonos kapacitású gyárat, így 2030-ra a két üzem együttes kapacitása elérheti a 48 GWh-t. Ez évi egymillió akkumulátor legyártását jelentené, ami az európai piac 10-15 százalékának felel meg. A nagyszabású terv teljes költségvetése közel ötmilliárd euróra rúghat.

A Groupe PSA és a Total projektje az Európai Bizottság meghatalmazásával várhatóan 1,3 milliárd eurós közfinanszírozású támogatásra számíthat az Európai Közérdeket Képviselő Jelentős Projekt (IPCEI – Important Projects of Common European Interest) program keretén belül a francia és német államtól, valamint az Európai Uniótól.

Az Európai Unió 2019-ben kötelezettségeket vállalt az elektromos járműeladások fellendítésének érdekében. Az előrejelzések szerint a gépjármű-akkumulátorok piaca 2030-ig eléri a 400 GWh-t, vagy a jelenlegi piac 15-szörösét, ami több, mint hétmillió elektromos járművet jelent a gyakorlatban.

Éppen ezért az európai autógyártók kénytelenek akkumulátor ellátási stratégiát kidolgozni, mivel az elektromos akkumulátorok az elektromos járművek hozzáadott értékének több, mint harmadát teszik ki.

„2015-ben a Total elkötelezte magát, hogy felelősségteljes és jelentős energiaipari tényezővé váljon. Ezt szem előtt tartva azért vásároltuk fel 2016-ban az élvonalbeli akkumulátor gyártó Saft céget, hogy megfelelő energiatárolási technológiát fejlesszünk ki, amivel támogatjuk az olyan időszakosan rendelkezésre álló megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését, mint a nap- és szélenergia.”

A Saftnak köszönhetően az elektromos járművek piacának gyors ütemű fejlődése remek növekedési lehetőség a Total számára és erősíti a karbonmentes gazdaság iránt való elköteleződésünket.” – nyilatkozta Patrick Pouyanné, a Total vállalat elnöke és ügyvezető igazgatója.

„A francia és német állam, valamint az Európai Unió támogatásával a Total és partnere, a Groupe PSA, technológiájának és szakértelmének legjavát felvonultatjuk, hogy egy versenyképes európai akkumulátoripart hozzunk létre.”

Az Automotive Cell Company (ACC) a Saft és a Groupe PSA/Opel 50-50%-ban közös vállalkozása lesz a kísérleti gyártási szakaszban. A kereskedelmi gyártás szakaszában a Saft tulajdonrésze 33%-ra csökken az ACC-ben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Total / Sterncom

Friss hírek