Friss hírek

A „nem létező” nemzet

A Dnyeszter Menti Köztársaságot senki nem ismeri el önálló országként. A lakosságot azonban ez nem igazán zavarja, lévén előszerettel csatlakoznának Oroszországhoz. A probléma ott kezdődik, hogy kettejük között ott „terpeszkedik” Ukrajna.

A Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság (másként Dnyeszteren Túli Terület, Transznisztria vagy Dnyeszteren Túli Köztársaság) a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre.

A Csongrád megyényi terület függetlenségét erős orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, az erről szóló sikeres népszavazás után. A Moldovával folytatott rövid háború után, az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába – a terület saját parlamenttel, kormánnyal, nemzeti bankkal és saját fizetőeszközzel (transznisztriai rubellel) rendelkezik. Mindazonáltal hivatalosan Moldovához tartozik, egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el önállóságát.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »