Megszavazták a bíróságokról szóló törvény módosítását Lengyelországban

Heves parlamenti vita után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények – az ellenzék és az Európai Bizottság aggodalmait kiváltó, a kormányzó párt szerint a lengyel igazságügy káoszba süllyedését megakadályozni hivatott – módosításait.

A kormányzó  Jog és Igazságosság (PiS) által múlt héten előterjesztett változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik „a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet” folytatnak.

A parlamenti alsóházi szavazás után az előírások még a felsőház és az államfő jóváhagyására várnak. Az ellenzéki többségű szenátus elnöke, Tomasz Grodzki pénteken kilátásba helyezte: a szenátorok minden törvényes lehetőséggel élnek annak érdekében, hogy a módosítások összhangban legyenek az uniós előírásokkal.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »