Nulla közelébe süllyed az európai növekedés

Szinte teljesen leállt a növekedés az euróövezet magánszektorában novemberben, mivel a domináns szerepet játszó szolgáltató szektor a vártnál jóval kevésbé bővült, a feldolgozóiparban pedig folytatódott a recesszió – ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzési menedzser indexeinek előzetes adataiból, amelyeket pénteken tettek közzé.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe 46,6 pontra emelkedett az októberi 45,9 pontról – elemzők ennél enyhébb javulásra, 46,4 pontra számítottak. Ezzel együtt az index novemberben már a tizedik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

A szolgáltatóipar beszerzési menedzser indexe 51,5 pontra, tízhavi mélypontra csúszott le az októberi 52,2 pontról- az elemzők itt emelkedésre, 52,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 50,3 pontra süllyedt az októberi 50,6 pontról, ami ugyancsak elmarad az elemzők által várt 50,9 ponttól.

Az euróövezet gazdasága zsinórban a harmadik hónapban maradt a stagnáláshoz közeli állapotban. Az adatok azt mutatják, hogy a feldolgozóipar mély recessziója tovább terjed a szolgáltatási ágazatra. Az új megrendelések a harmadik egymást követő hónapban csökkentek, a foglalkoztatottság pedig az utóbbi közel öt év legkisebb ütemével növekedett, mivel a vállalatok óvatosabbakká váltak a munkaerő-felvétellel. Az árnyomások tovább hűltek, az utóbbi három év legalacsonyabb szintjére süllyedt az árak emelkedésének üteme.

Az egyes országokat tekintve Franciaország és Németország gazdasága az októberinél jobb teljesítményt nyújtott, de az euróövezet többi országában 2013 júliusa óta először csökkent a termelés, még ha elhanyagolható mértékben is. A feldolgozóipar termelésének fokozódó csökkenését a szolgáltatások stagnáláshoz közeli növekedése jellemezte.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésű üteme az euróövezetben 0,1 százalékra süllyedt a harmadik negyedévben mért 0,2 százalékról – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a feldolgozóipar súlyos recessziója átgyűrűzik a szolgáltató szektorba, jelesül a foglalkoztatottság növekedésének lassulása révén. Williamson kiemelte: a vállalatokat továbbra is aggasztják a kereskedelmi háborúk, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése és a kereslet általános lassulása, a politikai és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok fokozódása pedig növeli a kockázatkerülést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »