24 óra alatt 250 rakétát lőttek ki Izraelre

Nyugodt éjszaka után kora reggel kiújultak a Gázai övezetből izraeli területek ellen indított rakétatámadások – jelentette az izraeli média szerdán.

Éjjel csaknem hét órán át nyugalom volt az övezet határvidékén. Reggel azonban ismét megszólaltak az izraeli légvédelmi szirénák, mert kiújultak a gázai övezetből indított rakétatámadások a környező izraeli városok és falvak ellen.

Az izraeli légierő ellencsapásokat intézett az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet katonai létesítményei – köztük a föld alá telepített kilövő-silók – ellen. Palesztin értesülések szerint Gáza várostól nyugatra egy ember életét vesztette.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer befogta azokat a lövedékeket, amelyek lakott izraeli területeken csapódtak volna be, és ezért a reggeli támadások nem okoztak kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.

Jeruzsálem, 2019. november 12.
Elfogórakétát lő ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen az izraeli Asdódnál 2019. november 12-én.
MTI/EPA/Atef Szafadi

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint kedd reggel óta eddig mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét Gázából, miután kedd hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát.

Az izraeli katonai rádió reggeli híradása hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista terrorszervezet nem vesz részt az akciókban, amelyeket csakis a velük rivalizáló, Iránból irányított Iszlám Dzsihád nevű szervezet hajt végre.

Közben tovább folynak a közvetítő tárgyalások Egyiptomban a gázai szervezetek és Izrael között, s ezekre Kairóba utazik Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora is.

A polgári védelmi hatóságok lazítottak a keddi korlátozó intézkedéseken, szerdán csak a Gázai övezet határától számított negyven kilométeres körzetben maradtak zárva az iskolák, azaz felére csökkentették az előző napi nyolcvan kilométeres távolságot. Ebben a negyven kilométeres övezetben szerdán is csak azokon a munkahelyeken dolgoznak, amelyek létfontosságúak, csakis zárt helyen. Emellett legfeljebb száz főig szabad rendezvényeket tartani, és csak akkor, ha az adott épületnek vannak óvóhelyei.

  • Előzmény:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »