Trumpnak kétmillió dolláros büntetést kell fizetnie

Donald Trump amerikai elnök peren kívüli egyezség keretében kétmillió dolláros büntetés megfizetésében állapodott meg a New York-i ügyészséggel, mert 2016-ban magáncélokra használta az alapítványát.

A New York-i ügyészség még 2016-ban emelt kifogást, és Letitia James főügyész tavaly júniusban pert indított a Donald J. Trump Alapítvány ellen. A jótékonysági szervezetet azzal vádolták, hogy a pénzét nem az alapítvány eredeti céljainak megfelelően, azaz adómentességet élvező jótékonykodásra, hanem Trump személyes, nem egyszer politikai céljaira használták fel.

A bírósági dokumentumok szerint Donald Trump az alapítvány pénzéből fizette egyes üzleti kölcsöneit, amelyeket a 2016-os elnökválasztási kampány finanszírozásához vett igénybe. Az elnök és három gyermeke – ifjabb Donald Trump, Eric és Ivanka Trump – visszautasította a vádakat. Végül az elnök bírósági beadványban ismerte el, hogy nem tartotta tiszteletben az alapítványok működtetését szabályozó alapvető törvényeket.

Saliann Scarpulla bíró végzésében leszögezte: „Mr. Trumpnak megbízotti kötelezettségei voltak az alapítvánnyal szemben, ő azonban nem tett eleget ezeknek”. A per során Letitia James főügyész azt mondta: az alapítvány, amelynek Donald Trump 1987 óta az elnöke volt, „folyamatosan jogellenes magatartást tanúsított”.

Tupelo, 2019. november 2.
A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus elnök beszédet mond támogatói előtt a Mississippi állambeli Tupelóban tartott kampányrendezvényen 2019. november 1-jén.
MTI/AP/Andrew Harnik

A csütörtöki egyezség értelmében Donald Trumpnak az alapítványban még meglévő 1,8 millió dollárt kötelezően jótékonysági célokra kell fordítania. Ezenkívül büntetésként kétmillió dollárt kell fizetnie. Az ügyész eredetileg 2,8 millió dolláros büntetést javasolt, de ezt a bíró lecsökkentette. Döntését azzal indokolta, hogy az elnök beleegyezett: a jövőben bármilyen New York-i jótékonysági akcióját ellenőrizhessék. „Így a pert kiváltó magatartás a jövőben nem ismétlődhet meg” – mondta a bíró.

Alan Futerfas, Trump ügyvédje közleményében „politikai támadásnak” minősítette az ügyésznő állításait, s egyúttal bejelentette, hogy az alapítványban lévő 1,8 millió dollárt, továbbá a büntetésként megfizetendő kétmillió dollárt nyolc intézmény megsegítésére fordítják.

Trump csütörtök este a Twitteren kicsinyíteni igyekezett az ügyet. Mint írta: nem találtak többet, mint egy „hihetetlenül hatékonyan” működő, emberbarát intézményt, „némi technikai hibával”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »