Az USA hivatalosan is felrúgta a párizsi klímaegyezményt

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát – jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést.

Az USA ezzel megtette az első lépést a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrában, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba.

Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

Hétfői bejelentését indokolva Mike Pompeo „azokról az amerikai dolgozókra és adófizetőkre háruló igazságtalan gazdasági terhekről” beszélt, amelyeket szavai szerint az Egyesült Államoknak a megállapodás értelmében tett vállalásai okoztak. Mint mondta, Washington „megvalósítható és gyakorlatias modellt” fog javasolni a globális klímaegyezmény hatásainak ellensúlyozására.

A 2015-ben kötött párizsi klímaegyezményt azóta a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és az ország legfontosabb versenytársaival. Trump maga folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »