Szocialista győzelem a portugál parlamenti választáson

A kormányzó szocialisták győztek a portugál parlamenti választásokon vasárnap, de a négy évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan most sem lesz abszolút többségük a törvényhozásban.

Az összes szavazat összeszámlálása alapján a Szocialista Párt (PS) a voksok 36,65 százalékát szerezte meg, szemben az előző választáson elért 32,31 százalékkal – jelentette hétfő hajnalban az RTP közszolgálati tévé és rádió.

A fő ellenzéki erő, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) 27,9 százalékos eredményt ért el.

Lisszabon, 2019. október 7.
António Costa portugál miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) főtitkára ünnepel támogatói körében a parlamenti választások estéjén Lisszabonban 2019. október 6-án.
MTI/EPA-LUSA/Mario Cruz

A kérdés most az lesz, hogy a PS-t vezető António Costa miniszterelnök mely pártokat választja szövetségesnek a kormányzáshoz. Az elmúlt négy évben a párt kisebbségben kormányzott a Baloldali Tömb (BE) és a zöld-kommunista szövetség (CDU) támogatásával. E két erő most is késznek mutatkozik a szocialisták támogatására. Vezetőik közölték, hogy a PS terveitől függ, milyen formában alakítanak szövetséget vele. A BE a voksok 9,67 százalékát szerezte meg, a CDU pedig a 6,46 százalékát.

Ana Catarina Mendes, a szocialisták egyik vezető képviselője kijelentette, hogy stabil kormány megalakítására törekszenek.

Portugália azon kevés európai országok egyike, ahol a szocialista párt még mindig erős, és a jobboldali populistáknak nincs jelentős szerepe a politikában.

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »