Kijárási tilalom lett az erőszakos bagdadi tüntetések vége

Meghatározatlan időre kijárási tilalmat rendeltek el az iraki fővárosban – jelentette be Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök szerda éjjel, miután a második napja tartó bagdadi tüntetések erőszakcselekményekbe torkolltak, és több halálos áldozatot is követeltek.

A hadsereg főparancsnokának közleményére hivatkozva Abdul Mahdi azt mondta, hogy “minden jármű és személy mozgása teljességgel tilos lesz ma, csütörtök hajnali 5 órától további értesítésig”.

A kijárási tilalom alól kivételt kapnak a bagdadi repülőtérre igyekvő és onnan visszatérő utasok, a mentőszolgálat gépkocsijai, a kórházak, valamint az áram- és vizszolgáltatást biztosító intézmények állami alkalmazottai, továbbá a zarándokok – áll a kormányfő nyilatkozatában. Hozzátette, hogy a tartományi kormányzók saját hatáskörben eldönthetik, hogy ők is bevezetnek-e kijárási tilalmat a saját tartományukban.

Szerda este már a terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen – éles lőszert és könnygázt is alkalmazva -, megakadályozandó őket abban, hogy benyomuljanak a bagdadi repülőtérre – közölték rendőrségi források a Reuters hírügynökséggel.

Az iraki főváros különböző részeiben tartott tüntetéseken kedden két ember halt meg és mintegy kétszázan megsebesültek, közülük 40-en a biztonsági erők soraiból. A rendőrség villanógránátot, gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetett a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt tiltakozók ellen. A demonstrációk szerdán különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóság székhelyén, Násziríjában, ahol legalább négy tiltakozó és egy rendőr meghalt. A dzikári egészségügyi minisztérium egy forrása szerint legalább további 50 tüntető megsebesült.

Bagdad, 2019. október 2.
Jobb életkörülményeket követelő irakiak autógumiakat égetnek tiltakozásul a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt Bagdadban 2019. október 2-án.
MTI/EPA/Murtaja Latif

A kormányfő szerdán rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát. A tanácskozásról kiadott nyilatkozatban a testület leszögezte, hogy garantálják a tüntetés és a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor elítélték a tiltakozó akciók során történt felforgató akciókat, s egyúttal hangsúlyozták, hogy “minden szükséges intézkedést meg fognak tenni az állampolgárok, valamint a köz- és magánvagyon biztonságának védelme érdekében”.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok a tüntetések békés keretek között tartására szólította fel híveit, valamint arra, hogy ülő- vagy általános sztrájkkal támogassák a tüntetőket. Egy Twitter-üzenetében Szadr elutasította a békés tüntetők ellen intézett támadásokat.

Az iraki védelmi miniszter mindenkit önmérsékletre szólított, és teljes készültségbe helyezte az összes katonai egységet az állami szuverenitás, valamint a kormányzati épületek és a diplomáciai képviseletek védelme érdekében.

Előzőleg a nap folyamán a biztonsági erők lezárták a Bagdad központjában lévő Tahrír térre vezető utakat, de a tüntetőknek ennek ellenére sikerült bejutniuk a térre. Emellett az iraki főváros más negyedeiben is megmozdulások voltak. Szemtanúk szerint a biztonságiak szögesdróttal zárták le azt a hidat, amely a Tahrír teret a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó, úgynevezett zöld zónával köti össze.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »