Zöld utat kapott az elnök által támogatott amnesztiatörvény Nicaragua-ban

Jóváhagyta a nicaraguai kongresszus a Daniel Ortega elnök által támogatott amnesztiatörvényt. A jogszabály egyebek között védelmet biztosít olyan rendőröknek, akik a tavalyi kormányellenes tüntetéseken erőszakosan léptek fel a tiltakozókkal szemben, ugyanakkor lehetővé teszi olyanok szabadon bocsátását, akiket ezeken a demonstrációkon vettek őrizetbe.

A tervezetet egy nappal beterjesztése után, helyi idő szerint szombaton már el is fogadta az Ortega szövetségesei uralta parlament. A javaslatot az Ortega vezette Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) 70 képviselője támogatta a 92 tagú kamarában.

A nicaraguai kormány és szövetségesei gyakran az ellenzéket hibáztatták a tüntetéseken elszabadult erőszakért, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) egy bizottsága viszont arra a következtetésre jutott, hogy rendőrök és FSLN-támogatók követtek el bűncselekményeket.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteki közleményében aggályának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a törvény megakadályozhatja a súlyos emberi jogi sértések felelőseinek elszámoltatását.
Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Tavaly áprilisban kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant megmozdulásokat. A tiltakozásokon legkevesebb 325 ember, főként kormányellenes tüntető vesztette életét, több mint 700 embert vettek őrizetbe, és mintegy 60 ezren kényszerültek elmenekülni emberi jogi csoportok szerint.

Az ellenzék szerint az egykori sandinista gerillavezérből lett államfő diktatúrát épített ki Nicaraguában. Ezért azt követelik, hogy a 2007-ben újra hatalomra került, korrupcióval és az emberi jogok lábbal tiprásával vádolt Daniel Ortega távozzon a hatalomból, az alelnöki székbe ültetett feleségével, Rosario Murillóval együtt. Az elnök ezzel szemben azt hangoztatja, hogy az ellenzék puccsot kísérelt meg ellene a katolikus egyház és az Egyesült Államok támogatásával.

Forrás: MTI/Reuters

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »