Elnapolták a június 30-ára kiírt önkormányzati választásokat Albániában

A politikai feszültségekre hivatkozva Ilir Meta albán államfő szombaton bejelentette, hogy nem tartják meg a június 30-ra kiírt önkormányzati választásokat Albániában. Edi Rama kormányfő viszont közölte: igenis megtartják a voksolást.

„A jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé valódi, demokratikus, képviseleti és mindenki előtt nyitott választások megtartását” – indokolta döntését az albán államfő.

Edi Rama miniszterelnök azonban az ország déli részén tartott egyik kampánygyűlésen leszögezte: június 30-án igenis megtartják az önkormányzati választást, az általa vezetett szocialista többség pedig elhatározta, hogy végigviszi az Albánia európai integrációjához szükséges igazságügyi reformot.

Ellenzékiek tüntetnek az albán kormány ellen és új választások kiírását követelik Tiranában 2019. június 2-án.
MTI/AP/Hektor Pustina

Szombat este az ellenzéket támogató több ezer ember vonult Tirana utcáira a kormány lemondását követelve, a rendőrség könnygázt is bevetett ellenük. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, és csalt a választásokon. A kormányzat szerint ebből egy szó sem igaz. Az ellenzék előrehozott parlamenti választások kiírását követeli.

Lulzim Basha, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője a kormányzat központjánál tiltakozók előtt felszólalva arról beszélt, hogy az önkormányzati választások elhalasztása az ellenzéki tiltakozások első győzelme, de a miniszterelnök elmozdításáért indított küzdelem folytatódik.

„Edi Ramának mennie kell, ebből nem engedünk” – nyomatékosította Basha.
Az Egyesült Államok és az Európai Unió arra szólította fel az ellenzéket, hogy ítéljék el az erőszak minden formáját, és kezdjenek párbeszédet a kormánnyal, hogy a politikai válságot rendezni lehessen.

Forrás: MTI/AP/AFP

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek