Megindult a lejtőn az ausztrál gazdaság

Tízéves mélypontra lassult az ausztrál gazdaság növekedése az idei első negyedévben, jelezve, hogy energikus monetáris és fiskális gazdaságélénkítő intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a nyersanyagokban gazdag ország recesszióba csúszását.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) január-márciusban negyedéves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt, ami ugyan duplája az előző negyedévben mért 0,2 százaléknak, de elmarad a 0,5 százalékos elemzői várakozásoktól.

Éves összevetésben a gazdaság mindössze 1,8 százalékkal bővült, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ez a legrosszabb érték a pénzügyi világválság, azaz 2009 óta, és jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál, de a tavalyi utolsó negyedévben elért 2,3 százaléknál is.

„Az ausztrál gazdaság elvesztette lendületét, ami alapvetően a nyomott fogyasztói kiadásokra vezethető vissza. Egyaránt szükség van monetáris és fiskális gazdaságélénkítő intézkedésekre, hogy csökkenjen a munkanélküliség és felpattanjon az infláció” – mondta Craig James, Ausztrália vezető internetes brókercége, a CommSec vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak növelniük kell beruházásaikat.

Az ausztrál jegybank közel három év óta először éppen kedden csökkentette – rekordalacsony szintre, 1,25 százalékra – irányadó kamatát, mégpedig a gazdasági növekedés lassulására, a munkanélküliség emelkedésére és a makacsul alacsony inflációra hivatkozva. Philip Lowe jegybanki kormányzó jelezte, hogy „nem ésszerűtlen” ennél is alacsonyabb kamatlábra számítani.

A határidős jegyzések alapján a piacok 50-50 százalékos esélyt adnak egy újabb kamatcsökkentésnek a jövő hónapban, míg a Reuters által megkérdezett elemzők többsége augusztusra várja a kamatvágást.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a globális pénzügyi és gazdasági válságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »