Trump: a fiatal és a képzett bevándorlók jöhetnek

A fiatal, képzett, angolul beszélő és állásajánlattal rendelkező bevándorlókat részesítené előnyben Donald Trump amerikai elnök az általa csütörtökön ismertetett új bevándorlási rendszer szerint.

Az új rendszer célja az illegális bevándorlás megfékezése és az eddigi bevándorlási rendszer teljes mértékű átalakítása – jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében, ahol felvázolta a témával kapcsolatos elképzeléseit.

Trump szerint a határok biztonságát növelő és teljes mértékben szavatoló bevándorlási rendelkezések az amerikai értékrendet kívánják megszilárdítani. „Javaslatunk Amerika-barát, bevándorlóbarát, dolgozóbarát” – jelentette ki Trump. Mint kifejtette, munkatársaival olyan bevándorlási tervet dolgozott ki, amely „a munkahelyek teremtését, a munkabéreket és az amerikai dolgozók biztonságát” tekinti elsődlegesnek.

A tervezet az „érdemek alapján” engedélyezett bevándorlást szorgalmazza. Vagyis előnyben részesülnének a tanult és magasan képzett bevándorlók, köztük elsősorban a fiatalok és az angolul jól beszélők.

Megszűnik a vízumlottó gyakorlata, a zöldkártyák rendszerét pedig „építs amerikai vízumot” néven átalakítanák úgy, hogy az inkább a magas szintű képzettségekkel, felsőfokú végzettséggel és munkaajánlattal rendelkezőknek kedvezzen, semmint azoknak, akik az országban tartózkodó családtagokra hivatkozva érkeznek. Az angol nyelv elsajátítását kötelezővé tennék, a bevándorlóknak ezenkívül vizsgát kellene tenniük állampolgári ismeretekből.

A bevándorlási kérelmet pontrendszer alapján bírálnák el – mondta az elnök. Pontot érne a szakképzettség, a fiatal életkor, az angoltudás. „Több pontot kapsz, ha fiatal vagy, mert ez azt jelenti, hogy többel járulsz hozzá társadalmunk szociális hálójához. Több pontot kapsz, ha értékes szakképzettséggel és munkahelyi ajánlattal rendelkezel, vagy olyan terved van, amely munkahelyeket teremt” – mondta Trump. Leszögezte: a bevándorlóknak önfenntartóknak kell lenniük, vagyis menedékkérelmük elbírálása folyamán nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat.

Tapachula, 2019. április 30.
Migránsok várakoznak egy regisztrációs központban, a dél-mexikói Chiapas állambeli Tapachulában, a guatemalai határ közelében 2019. április 29-én.
MTI/AP/Moises Castillo

Az elnök fontosnak nevezte az integrációt, az asszimilációt és a nemzeti egységet. Ennek érdekében követelnék meg a leendő bevándorlóktól – még a befogadás előtt – az angol nyelv ismeretét és a vizsgát az állampolgári ismeretekből.

Azonban nem esett szó az előző elnök, Barack Obama által életre hívott úgynevezett DACA-programban érintettek jövőjéről. A program azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket egykor illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.

A beszédben az elnök kiemelte, hogy a bevándorlás átalakításának tervezetét nem politikusok készítették, hanem határőrizeti és bevándorlási szakemberek. Amerikai lapinformációk szerint a kidolgozásban részt vett többek között Trump veje, Jared Kushner, aki a Fehér Ház egyik tanácsadója, valamint Stephen Miller belpolitikai tanácsadó is. Kushner és Miller a munka során a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi és a japán bevándorlási rendszert is megvizsgálta.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök még a beszéd elhangzása előtt bírálta a tervezetet, amelynek egyes részletei a csütörtöki lapokban már olvashatóak voltak. Pelosi „leereszkedő stílusúnak” minősítette a bevándorlási kérelmek „érdemek alapján” történő elbírálását. „Azt akarják ezzel mondani, hogy azoknak az embereknek a többsége, akik országunk történetében valaha is az Egyesült Államokba jöttek, érdemek nélküli volt csak azért, mert nem rendelkezett mérnöki diplomával?” – fogalmazott a házelnök újságíróknak.

Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor a beszéd elhangzása után úgy nyilatkozott: a tervezet „egyesítheti a republikánusokat, és már ez is valami”. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: nem biztos, hogy a javaslatot a szenátusban megszavazzák. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora kiemelte: csak akkor van értelme a bevándorlási törvény bármiféle megújításának, ha annak keretében rendezik a DACA-fiatalok sorsát is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »