Gigabírságot kapott az EU-tól öt nagybank

Az Európai Unió öt nagybankra – a Barclays, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland, valamint a japán MUFG Bankra – szabott ki több mint 1 milliárd eurós bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az illetékes bizottsági vizsgálat megállapította, hogy az érintett pénzintézetek 11 valutát – eurót, brit fontot, japán jent, svájci frankot, amerikai, kanadai, új-zélandi és ausztrál dollárt, valamint a dán, a svéd és a norvég koronát – érintően érzékeny információkat cseréltek, kereskedéssel összefüggő terveket egyeztettek, és alkalmanként különböző online fórumokon keresztül koordinálták kereskedelmi stratégiáikat.

Mindezek lehetővé tették számukra, hogy tájékozottabb piaci döntéseket hozhassanak arról, eladják-e vagy megvásárolják a portfólióikban lévő valutákat, valamint arról, hogy mikor intézzék a tranzakciókat.

A devizapiacot befolyásoló spekulációk miatt a Barclays, a Citigroup, a JP Morgan és a Royal Bank of Scotland 811 millió eurós bírságot kapott. Egy másik, szintén a devizapiacot érintő kartellügy miatt a Barclays, a Royal Bank of Scotland és a japán MUFG Bank 258 millió eurós bírságot köteles fizetni. Az ügyekben szintén érintett, svájci központú UBS a kartellek leleplezésében játszott szerepe miatt nem kapott uniós bírságot.

Korábban a Barclays, a BNP Paribas, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland és az UBS bankot egy szintén devizapiachoz kapcsolódó amerikai ügyben találták bűnösnek, amiért együttesen több mint 2,8 milliárd dollár büntetést szabtak ki rájuk – tették hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »