Törökország mellett már Irak is orosz légvédelmi rendszert venne

Irak kormánya úgy döntött, hogy Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárol Oroszországtól – jelentette ki Hajdar Manszúr Hadi iraki nagykövet szerdai moszkvai sajtóértekezletén.

„Ami a légvédelemi rakétarendszereket illeti, az iraki kormány döntött. Sz-400-asokat akar vásárolni” – mondta a moszkvai diplomáciai képviselet vezetője, a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi és tudományos-technikai kormányközi bizottság április 23. és 25. között megtartott bagdadi ülésének eredményeit összegezve.

Sz-400 típusú légelhárító rakétarendszerek a moszkvai Vörös téren a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén 2019. május 9-én, a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 74. évfordulóján. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Ennek a típusú légvédelmi rendszernek a Törökország általi megvásárlása egy ideje feszültséget okoz Washington és Ankara viszonyában. A hivatalos indoklás szerint az Egyesült Államok attól tart, hogy az Sz-400-as radarrendszere – amellett, hogy nem felel meg a NATO-szabványoknak – biztonsági fenyegetést jelent, mert „megtanulhatja”, hogyan mérje be és a kövesse a legújabb, F-35-ös amerikai vadászbombázókat.

  • Előzmények:

Nem a lelkész, hanem a haditechnika a török-amerikai viszály valódi oka

Tovább folyik a vita az orosz-török fegyverüzletről

Az USA-ban még tavaly augusztusban törvénybe foglalták, hogy a védelmi tárca mindaddig nem adhat F-35-ös harci repülőket Törökországnak, amíg Ankara nem vállal kötelezettséget arra, hogy lemond az Oroszországgal folytatott fegyvervásárlási tárgyalásairól, majd a Pentagon a múlt hónap elején közölte, hogy az orosz-török ügylet miatt felfüggesztette az F-35-ösök Ankarának való eladásáról szóló egyezmény végrehajtását.

Az Egyesült Államok és Ankara más NATO-szövetségesei már többször nehezményezték, hogy Törökország orosz rakétarendszert vásárol, Vlagyimir Putyin orosz elnök április 8-án ugyanakkor prioritásnak nevezte a rendszerek török megvásárlásáról kötött szerződés végrehajtását.

A nyugati sajtóban a napokban megjelent hírek szerint Washington a múlt héten arra kérte Ankarát, hogy halassza el az orosz fegyverek leszállítását, amit Törökország fontolóra is vesz. Az ankarai vezetés viszont többször nyomatékosította, hogy nem lép vissza az orosz légelhárító rakéták beszerzésétől.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »