A fogyasztóknak is sok fejfájást okozhat az amerikai-mexikói határzár

Az amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy “nagyon nagy valószínűséggel” még a héten lezárja az amerikai-mexikói határt – ez azonban sokakat rosszul érinthet, legfőképp az amerikai fogyasztókat.

Az avokádós pirítóshoz szükséges avokádótól a margaritához használt lime-ig és a tequiláig az Egyesült Államok erősen függ a mexikói gyümölcs-, zöldség- és alkoholimporttól, hogy megfeleljen a fogyasztói igényeknek. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának legfrissebb adatai szerint az importált zöldségek közel felét, valamint a gyümölcsök 40 százalékát Mexikóból hozzák.

“Ha leállna a Mexikóból érkező import, az amerikaiak három héten belül kifogynának az avokádóból” – állítja Steve Barnard, a világ egyik legnagyobb avokádót termelő és értékesítő vállalkozása, a Mission Produce elnök-vezérigazgatója. “Nem is lehetne rosszabb az időzítés, lévén az évnek ebben a szakában gyakorlatilag Mexikó adja az Egyesült Államokban fellelhető avokádókészlet 100 százalékát. Kaliforniában még csak most kezdik a termesztést, amire így minimum néhány hónapot várni kellene” – tette hozzá.

Donald Trump pénteken jelentette be, hogy amennyiben Mexikó nem állítja meg a menekülteket, “nagyon nagy valószínűséggel” még ezen a héten lezárja az amerikai-mexikói határt. A lépés a menedékkérők mellett a legális határátlépők millióit is ellehetetlenítené a belépéstől, csakúgy, mint a kereskedelmet, amiből az élelmiszerimport mintegy 137 milliárd dollárt tesz ki.

Szinte biztos, hogy Trump lezárja az amerikai-mexikói határt

Újabb három országtól vonta meg Trump a pénzügyi támogatásokat

“Amikor lezárnak egy határt vagy kereskedelmi akadályokat léptetnek életbe, ez biztos, hogy hatással lesz a fogyasztókra. Egyes árucikkek minden bizonnyal drágulni fognak, ez pedig nagyon is valós aggodalom a társadalom részéről” – fogalmazott Monica Ganley, a Quarterra, a latin-amerikai mezőgazdasági kérdésekre és kereskedelemre szakosodott tanácsadó cég vezetője.

Lévén mára jelentősen növekedett a friss és változatos termékek iránti keresletet, az USA egyre inkább függővé vált Mexikótól, hogy teljesíteni tudja ezeket a fogyasztói igényeket: a behozatal 1999 óta közel háromszorosára nőtt. Az avokádó mellett az importált paradicsom, uborka, szeder és málna többsége is Mexikóból érkezik. Szakértők szerint bár világszerte vannak exportőrök, akiktől be lehetne szerezni ezeket a termékeket, a kereskedelmi csatornák megnyitása időbe telik.

A határzárral természetesen nem csak az Egyesült Államok járna rosszul. Mexikó az amerikai finomított üzemanyagok legnagyobb importőre, amelyek közül néhányat vasúton szállítanak. Az egyelőre nem világos, hogy a lezárás milyen hatással lenne a vasúti terminálokra.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »