Macron pártja nyerheti az EP-választást Franciaországban

Annak ellenére, hogy Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója hatalmasat zuhant 2017. májusi megválasztása óta, a felmérések azt mutatják, hogy pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) végezhet az élen a májusi európai parlamenti választásokon Franciaországban.

Az elmúlt napokban közzétett felmérések (Ipsos, Harris) szerint ha most tartanák az EP-választásokat, az elnök pártja 22-24 százalékkal végezne az élen a 19-20 százalékos támogatottságú Marine Le Pen vezette, radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) előtt. A januárban még 7,5 százalékon álló, kormány- és elitellenes sárgamellényesek jelenleg csak alig 3 százalékra számíthatnának. Harmadik helyen végezne a jobbközép Köztársaságiak listája 10-12 százalékkal, a 8-9 százalékra becsült Zöldek előtt, akiket a radikális baloldali Lázadó Franciaország (7,5-8 százalék) és a szocialisták (6 százalék) követnek a kisebb szuverenista, illetve baloldali pártok előtt.

A Libération című napilap úgy értesült, hogy Emmanuel Macron az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának március 29-ére várt életbe lépése előtt néhány nappal kívánja bemutatni megújult európai projektjét, amelyet a 2016-ban Brüsszel ellen kampányoló brit erők “Szerezzük vissza az ellenőrzést!” jelszava ihletne – azzal a különbséggel, hogy a francia elnök az Európai Unió feletti ellenőrzés visszaszerzését kívánja meghirdetni, válaszul a sárgamellényes tüntetéseken felszínre tört társadalmi elégedetlenségre. Az elitellenes szociális mozgalom támogatóit ugyanis a francia kormány és elemzők is a Brexitre szavazók francia változataként értelmezik.

A párizsi Sorbonne egyetemen 2017. szeptember 26-án az Európai Unió reformjára tett javaslatokra építve Emmanuel Macron a EP-választások kampányának nyitányában kifejezetten a franciákhoz kíván szólni, és “néhány erős hazai használatra szánt javaslatot” kíván megfogalmazni az elnöki hivatal szerint. Azt fogja kifejteni, hogy a hazai problémákra az Európai Unió, nem pedig a nemzeti befelé fordulás adhat választ, legyen szó a bevándorlásról, az iparról, a védelmi politikáról vagy az ökológiai átmenetről.

Jóllehet a francia elnök továbbra is a progresszívek táborába sorolja a pártját, már nem a nacionalisták és a progresszívek között tavaly nyáron megfogalmazott ellentét lesz a kampány középpontjában. A sárgamellényesek megmozdulásai nyomán Emmanuel Macron inkább a Sorbonne-on elhangzott beszédében megfogalmazott szuverén és védelmező Európa létrehozását fogja a zászlajára tűzni – hangsúlyozta a Libération.

A francia kormánypárt április előtt nem akarja elindítani a hivatalos kampányt, mert meggyőződése, hogy a franciákat csak április közepétől kezdi érdekelni az EP-választás, amelyet Macron pártja mindenképpen meg szeretne nyerni. A lapértesülés szerint a kormánytöbbség arra fogja építeni a kampányt, hogy a 2014-ben 24 százalékkal élen végzett Nemzeti Tömörülés és a jobbközép Köztársaságiak “katasztrofális munkát” végeztek Brüsszelben.

Az LREM listáján induló 79 jelölt nevét feltehetően csak március végén teszik közzé, miközben a többi párt már az év elején megkezdte a kampányát, de a listáik élére – a megújulás jegyében – kezdő, a nagyközönség számára ismeretlen fiatal politikusokat állítottak Jordan Bardella (Nemzeti Tömörülés), Manon Aubry (Lázadó Franciaország) és Francois-Xavier Bellamy (Köztársaságiak) személyében. A Libération úgy tudja, hogy velük szemben Emmanuel Macron egy tapasztalt és ismert politikust szeretne látni a pártja listája élén, amelynek jelenleg nincsenek képviselői Brüsszelben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »