Koszovó ideiglenesen visszavonhatja a százszázalékos vámot

Koszovó bizonyos időtartamra visszavonhatja a szerbiai árukra kivetett 100 százalékos vámot  – közölte szerdán Avni Arifi, a koszovói miniszterelnök kabinetfőnöke.

A koszovói KTV-nek nyilatkozva a kabinetfőnök leszögezte, hogy mindenképpen csak ideiglenes intézkedésről lenne szó, a kormány ezzel időt adna Belgrádnak arra, hogy rendezze a kapcsolatát Pristinával. „Létezik egy korábban már említett mód a megoldásra, vagyis ha felgyorsítjuk a tárgyalásokat, akkor felfüggeszthetjük a vámokat, de csak akkor, ha már megkezdődött ez az intenzív tárgyalás” – magyarázta Avni Arifi.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a koszovói kormány továbbra is tartja magát a korábban megfogalmazott feltételekhez, vagyis csak akkor vonják vissza a 100 százalékos vámot, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.

Ramush Haradinaj kormányfő egyelőre nem erősítette meg kabinetfőnökének kijelentéseit.

  • Előzmények
A koszovói kormány november 21-én vetett ki 100 százalékos vámot a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Bosznia-Hercegovina Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a vámnövekedést rá is kiterjesztette Pristina. A koszovói kormányfő sem Brüsszel, sem Washington kérésére nem volt eddig hajlandó visszavonni az intézkedést.

A belgrádi sajtó jelentései szerint a pristinai intézkedés következtében a szerb gazdaság naponta mintegy egymillió eurós kárt szenved.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »