Ha már megtartják, legalább legyen értelme a második Trump-Kim találkozónak

Donald Trump amerikai elnök február végén újra találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Ez valószínűleg már önmagában is hiba, azonban ha tényleges eredményeket akar elérni, Trumpnak sokkal gondosabban kell felkészülnie a megbeszélésekre, mint a legutóbbi alkalommal.

Az amerikai elnök tavaly júniusban, Szingapúrban találkozott első ízben az észak-koreai diktátorral, amikor is Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig vállalta, hogy ennek fejében biztonsági garanciákat nyújt Észak-Koreának.

Valós előrelépés azonban azóta sem történt: a rezsim mindössze „kozmetikai” lépéseket tett nukleáris- és rakétaprogramjainak felszámolása érdekében, miközben továbbra is rakétákat és hasadóanyagot állít elő. Sőt, mindeddig még felsorolni sem volt hajlandó az arzenálját, ami a legalapvetőbb kiindulópont lenne a részletesebb tárgyalásokhoz vezető úton.

Emellett Trump „gyengébben” megy bele az új tárgyalásokba, mint nyáron – odahaza egy jóval erősebb kongresszusi ellenzékkel, valamint válogatott botrányokkal kell szembenéznie. Ráadásul az Észak-Korea ellen formálódott koalíció is egyre ingatagabb: a Dél-Korea és Japán közötti kapcsolatok rendre megkopnak, és Kína is visszavonhatja a támogatását, hogy előnyhöz jusson az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokon. Eközben a szöuli és pekingi vezetők szívesen folytatnák az üzleti tevékenységet Észak-Koreával, aláásva az amerikai „maximális nyomásgyakorlás” kampányt.

Mindezek fényében fennáll a fokozott kockázat, hogy Trump az újabb találkozón hajlandó bármibe beleegyezni, amit (akár minimális) győzelemként elkönyvelhet. Egyes szakértők attól tartanak, hogy akár belemehet abba is, hogy az észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéták tilalmának fejében kivonja az amerikai csapatokat a térségből. Ez ugyan csökkentheti az Egyesült Államokra vonatkozó közvetlen fenyegetést, azonban Dél-Koreára és Japánra nézve igencsak megnövekedne a biztonsági kockázat.

Az USA számára továbbra is kihívást jelent egy terv kidolgozása az észak-koreai nukleáris- és rakétaképességek azonosítására, befagyasztására és végül teljes felszámolására. Ez bizonyos diplomáciai kreativitást igényelhet, például úgy, hogy két részre osztják a megbeszéléseket: míg az egyik a békeszerződés megtárgyalására, a másik a Koreai-félsziget atommentesítésére fókuszálhatna. Ez minden bizonnyal ésszerű engedmények megtételét követelné meg mindkét fél részéről, valamint szoros együttműködést az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Dél-Korea és Japán között.

Az amerikai elnöknek ilyen és ehhez hasonló, megfontolt és részletesen kidolgozott tervekkel kellene belemennie a februári találkozóba. Ehhez a diplomáciai személyzet szorgalmas munkája szükséges, amit viszont Trump hajlamos lenézni és alábecsülni. Ha tehát nem fogja felhatalmazni segédeit és tanácsadóit, hogy megtegyék azt, ami a csúcstalálkozó előtt szükséges, akkor bölcsebb lett volna, ha nemmel felel Kim újabb közeledési kísérletére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek