Iraki Kurdisztán felemelkedése

A stabilitás és a biztonság helyreállítása után az iraki Kurdisztáni Regionális Kormányóság (KRG) jó úton halad, hogy újjáépítse gazdaságát, valamint lassan készen áll a külföldi befektetésekre.

Elindult a 600 millió dolláros projekt, amelynek célja a világ legnagyobb amerikai konzulátusának felépítése egy stratégiai fontosságú autonóm régióban Észak-Irakban – a Kurdisztáni Regionális Kormányóságban (KRG).

„Ez egy kulturálisan gazdag és sokrétű régió, tele termőföldekkel és természeti erőforrásokkal, az új konzulátus pedig azt jelzi, hogy az Egyesült Államok teljes mellszélességgel amellett van, hogy Iraki Kurdisztán álma egy fényes jövőről megvalósulhasson” – mondta Douglas Silliman, az USA iraki nagykövete. „Úgy gondolom, hogy a KRG fontos belépési pont lesz a külföldi befektetések számára, lévén ez a régió nagyon pozitív üzleti tevékenységet folytat” – tette hozzá.

„A nemzetközi közösség látja a régió kormánya által elért stabilitást, elkötelezettséget és eredményeket. Valójában számos nemzetközi partner követendő példaként tekint a KRG-re mind Irak többi része, mind a Közel-Kelet szempontjából” – fogalmazott a téma kapcsán Falah Mustafa Bakir kurdisztáni külügyminiszter. A kormányzóság amerikai követe, Bayan Sami Abdul Rahman pedig megjegyezte: „Szomszédainkkal összehasonlítva évekkel előrébb vagyunk a nők jogai, a véleménynyilvánítás és a vallásszabadság, valamint a politikai pluralizmus terén.”

Rögös út

Iraki Kurdisztán az 1991-es Öbölháború óta bír de facto autonómiával, kitűzött célja azonban hosszú ideje a teljes függetlenség elérése. Az Öbölháborút követően az iraki kurdok fellázadtak, védelmükre az USA, Nagy-Britannia és Franciaország egy repüléstilalmi zónát hozott létre a 36. szélességi foktól északra, elérve az iraki csapatok kivonulását.

2003-ban a KRG fegyveres erői (a Pesmerga) kritikus szerepet játszottak Irak felszabadításában. A KRG-ben ekkor megindult gazdasági fellendülés, aminek csak az Iszlám Állam felemelkedése szabott gátat 2014-ben. A terrorizmus elleni harc – amelyben a Pesmerga is jelentős szerepet játszott – gazdaságilag, politikailag és társadalmilag is költséges volt. A régió hatalmas kihívásokkal szembesült a közelmúltban, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy több millió, lakóhelyét elhagyni kényszerült civilt és a szíriai menekültet fogadott be, miközben infrastruktúrájának nagy részét elvesztette a harcokban.

Ráadásul a régió kapcsolata az iraki kormánnyal sem felhőtlen. 2017. szeptember 25-én népszavazást tartottak a régió függetlenségről, amit azonban az iraki kormány nem ismert el és nemzetközi szinten kevés támogatást élvez. Iraki Kurdisztán számos, hivatalosan részét nem képező iraki területre igényt tart, melyek jelentős részét az Iszlám Állammal folytatott küzdelme során ellenőrzése alá vonta. A népszavazásra válaszul 2017 októberében azonban az iraki kormányerők újra visszavették a vitatott területek többsége feletti uralmukat.

„Ugyanakkor 2018 eleje óta a kapcsolatunk Bagdaddal fokozatosan jobbá vált – mind politikailag, mind érzelmileg. A párbeszéd és az együttműködés révén újonnan felfedezett barátságunk fenntartja a KRG stabilitását” – fogalmazott Rahman.

Egy fényes jövő felépítése

A régió kormánya jelenleg a gazdaság újjáépítésére törekszik. „A tervek között szerepel az oktatási és egészségügyi ágazatok előmozdítása; a jogállamiság biztosítása; az erős, teljesen működőképes és demokratikus intézmények felépítésének folytatása; valamint az egyenlő esélyek biztosítása mindenki számára” – fejtette ki Falah Mustafa Bakir kurdisztáni külügyminiszter. A KRG emellett diverzifikálni kívánja gazdaságát a bőséges olaj- és gázkészletektől.

E célok elérése érdekében a KRG ösztönzi a közvetlen külföldi befektetéseket. A régiónak már mintegy tíz éve igen barátságos befektetési törvénye van, azonban Bakir megjegyezte: „A befektetők számára talán a legvonzóbb szempont a tisztviselők és a közösség részéről tapasztalható meleg fogadtatás. Emellett fontos megjegyezni, hogy a KRG ideális kiindulópont a külföldi befektetők és cégek számára az iraki piacra és a szomszédos országokba való bejutáshoz.”

Az olyan befektetőket, mint az Exxon, a Chevron, a HKN Energy és a Hunt már csábítja a KRG olajiparában rejlő potenciál. Ezen kívül a régió befektetőbarát politikája néhány ismert külföldi bankot máris bevonzott. Az idegenforgalmi ágazat is egyre nagyobb sikert arat: a Hilton és más csoportok hamarosan megnyitják első szállodáikat. „A további, sok lehetőséget kínáló szektorok a mezőgazdaság, a gyártás és az ipar” – mondta Bakir. „Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá az infrastruktúrára is – az olyan szolgáltatások, mint a vasút, a vízgazdálkodás, a csatornarendszer, az utak, az alagutak és a hidak életképes és azonnali befektetési lehetőségeket biztosítanak” – magyarázta.

„Várhatóan az amerikai vállalkozások lesznek az első haszonélvezői ezeknek a lehetőségeknek” – mondta Rahman. „Úgy látom, hogy mind az Egyesült Államok, mind a KRG szélesíteni kívánja a már meglévő kapcsolatot” – tette hozzá.

„A nehézségek ellenére a régió sokat tud kínálni a nemzetközi közösségnek” – vonta le a konklúziót Bakir. „Megmutattuk, hogy értékesek vagyunk a világ számára, valamint kellően bizonyítottuk, hogy méltóak vagyunk a demokrácia és a stabilitás modellje címre a Közel-Keleten.”

Forrás: Foreign Policy / Wikipédia / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »