Szabad fegyvervásárlást vezet be Bolsonaro Brazíliában

Jelentősen könnyebb lesz legálisan lőfegyverhez jutni a jövőben Brazíliában – ígérte szombaton Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök, aki január 1-jén lép hivatalba.

Twitter-üzenetében a politikus azt írta, rendeleti úton fogja garantálni, hogy minden büntetlen előéletű brazil birtokolhasson lőfegyvert. Részleteket nem árult el, és az üzenetből az sem derült ki, hogy milyen jogi módon tudja ezt elrendelni. A brazil törvényhozásban mindazonáltal jelenleg is folyamatban van egy olyan javaslat vitája, amely megkönnyítené a legális fegyverhez jutást.

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnököt ábrázoló pólók egy brazíliavárosi árusnál 2018. december 27-én. Bolsonaro október végén nyerte meg a kétfordulós brazil elnökválasztást, beiktatására 2019. január 1-jén kerül sor. MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr

A nemzetközi sajtóban szélsőjobboldaliként azonosított politikus már elnökválasztási kampányában is azt ígérte, hogy lazítani fog Brazília fegyvervásárlás és -tartás szabályain, melyek jelenleg számos jogi és bürokratikus akadályt gördítenek azok elé, akik fegyvert szeretnének vásárolni. Az országban sokan úgy vélik, hogy az erőszakos bűncselekmények burjánzása úgy fékezhető meg, ha az emberek fegyvert tarthatnak, hogy megvédhessék magukat.

A Taurus Armas SA brazil fegyvergyártó vállalat részvényei 88 százalékkal állnak magasabb árfolyamon, mint egy évvel ezelőtt, mert a piac számított arra, hogy Bolsonaro megnyeri a választást, és beváltja ígéretét a fegyvertartás liberalizálásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek