Teljesen nyitott, ki kerül kormányra Andalúziában

Több párt is bejelentette kormányalakítási szándékát a dél-spanyolországi Andalúziában hétfőn, noha egyikük sem szerzett az önálló kormányalakításhoz elegendő többséget az egy nappal ezelőtti autonóm parlamenti választásokon.

A spanyol sajtó földrengéshez hasonlította az eredményeket, egyrészt mert a szocialisták az évtizedek óta bázisukat jelentő Andalúziában vélhetően nem tudnak majd kormányozni, másrészt mert Spanyolországban eddig nem volt parlamenti képviselete radikális jobboldali pártnak.

„Nem lehetek elégedett, habár megnyertem a választásokat” – fogalmazott Susana Díaz, Andalúzia eddigi elnöke, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) listavezetője. Az andalúz autonóm közösséget 36 éve irányító párt eddigi legrosszabb helyi választási eredményét érte el vasárnap, mandátumainak száma 47-ről 33-ra csökkent a 109 fős sevillai parlamentben. Susana Díaz bejelentette: választási győzelméből adódóan kötelessége megpróbálni kormányt alakítani, emellett hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a szélsőjobboldal kormányra kerülését.

A PP is kormányt alakítana

„Vállaljuk a kormányalakítás kihívását” – mondta Pablo Casado, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) elnöke, értékelve az eredményeket. Pártja ugyan másodikként végzett a választáson 26 mandátummal, de a jobbközép pártok összességében több szavazatot és mandátumot nyertek mint a baloldali erők. A pártelnök az eredményekre hivatkozva felszólította Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfőt, hogy írjon ki előrehozott választásokat Spanyolországban.

… és a Ciudadanos is bejelentkezett

Kormányt alakítana Andalúziában az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is, amely harmadik helyen jutott be 21 képviselővel a sevillai parlamentbe, tizenkettővel növelve korábbi mandátumszámát. Juan Manuel Villegas főtitkár arra kérte a szocialistákat és a konzervatívokat, hogy ne gátolják a változást, és azzal érvelt, hogy míg pártja támogatottsága egyre növekszik, addig a PSOE és a PP támogatottsága süllyed.

„A jövő és a demokrácia forog kockán Spanyolországban” – értékelte az eredményeket Pablo Iglesias a Podemos (Képesek vagyunk rá) radikális baloldali párt főtitkára, amely az Előre Andalúzia (Adelante Andalucía) tömörülés tagjaként negyedik helyen végzett 17 mandátummal. A politikus antifasiszta mozgósításra szólított fel a szélsőjobboldal megfékezésére, miután a VOX nevű radikális jobboldali párt is bejutott az andalúz parlamentbe. A 12 mandátumot nyert VOX vezetője Santiago Abascal sevillai sajtótájékoztatóján kijelentette: ők nem lesznek akadálya annak, hogy Andalúziában többségi alternatívája legyen a „szocialista korrupciónak”.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a választási eredményekkel kapcsolatban Twitter-oldalán azt írta, hogy az megerősíti kormánya elkötelezettségét az alkotmány és a demokrácia védelme mellett „szemben a félelemmel”.

Az El País című baloldali napilap szerint az andalúziai bukás tovább növeli a szocialista kormány gyengeségét, és a jobbra fordulás tendenciáját jelzi a politikában.

Az ABC című konzervatív napilap elemzésében kifejtette: a baloldal megbotránkozik annak lehetőségén, hogy a VOX támogassa a Néppárt elnökjelöltjét Andalúziában, miközben emlékeznie kellene arra, hogy Pedro Sánchez a „katalán puccsisták”, valamint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) utódpártja, a Bildu támogatásával lett kormányfő.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »