Az USA jövő tavaszra békét remél a tálibokkal

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a tálibokkal folytatott háromnapos tárgyalás fényében azt reméli, hogy 2019 áprilisáig megkötik a békeszerződést a lázadókkal – jelentette vasárnap az afgán média.

Zalmay Khalilzad, aki Kabulba utazott, hogy az Egyesült Államok, a tálibok és az afgán kormány közötti tárgyalásokat koordinálja, újságíróknak azt mondta, reméli, hogy “jövő év április 20-ig – ami a tervezett afgán elnökválasztás időpontja – meglesz a békeszerződés”.

Az afgán származású amerikai diplomata közölte: továbbra is “óvatosan optimista” a béketárgyalásokat illetően.
Előzőleg Khalilzad három napig tárgyalt tálib vezetőkkel Katarban az afganisztáni békefolyamat megújításáról. A tárgyaláshoz közel álló, meg nem nevezett források az AP amerikai hírügynökséggel azt közölték, hogy a tálibok az elnökválasztás elhalasztását és az ideiglenes szakértői kormány felállítását kérték. Az ideiglenes kormány élére Abdul Szattár Szirat tádzsik származású iszlám tudóst javasolták.

A tálib támadások elől menekülő hazara síita kisebbség tagjait látják el egy mecsetben, a délkelet-afganisztáni Gazni tartomány azonos nevû székhelyén 2018. november 12-én. MTI/EPA/Szajed Musztafa

A tárgyalásokon az AP forrásai szerint tálib részről Hajrulla Hajrhva, a tálibok volt Herat tartománybeli vezetője és a mozgalom korábbi katonai vezetője, Mohammed Fazl vett részt. Mindkettőjüket – három másik magas rangú tálib vezetővel együtt – a guantánamói amerikai börtönből engedték el 2014-ben egy Afganisztánban 2009-ben elfogott amerikai katonáért cserébe.

Khalilzad, akit Donald Trump amerikai elnök kormányzata nevezett ki, hogy közvetlenül tárgyaljon a tálibokkal, a múlt hónapban is találkozott a radikális iszlamista csoport vezetőivel Katarban, hogy az afganisztáni háború lezárásáról tárgyaljon. Tizenhét évvel az után, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció megdöntötte a tálibok hatalmát, az iszlamista fegyveresek ellenőrzik ismét az ázsiai ország területének közel a felét és szinte naponta támadnak a helyi biztonsági erőkre és kormányilletékesekre.

Az amerikai diplomata vasárnap kijelentette: a tárgyalások végső szakasza “a békés és sikeres Afganisztán lesz”, amely nem jelent “fenyegetést sem saját maga, sem a nemzetközi közösség számára”.

A külföldi erők és a nyugati országok támogatta kormány bukásáért harcoló tálibok a múlt hónapban adták át követeléseiket Khalilzadnak, aki tűzszünetet javasolt. Az AP értesülései szerint a tálibok a tűzszünetet elutasították, mondván, nem született megállapodás az általuk követelt kérdésekben, így a bebörtönzött tálib vezetők elengedésében, tálib iroda megnyitásában és a tálibok utazási tilalmának feloldásában. A Reuters értesülései szerint a tálibok által átadott követelések között szerepel a többi között a tálib vezetők elengedése, és az Afganisztánban állomásozó amerikai erők kivonásának javasolt menetrendje is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply