Az USA bekeményít a menedékkérőkkel szemben

Szigorítja a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét a Trump-kormány. A csütörtökön ismertetett új szabályok értelmében a határsértők nem jogosultak menekültstátuszra – derül ki az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium közös nyilatkozatából.

A napokon belül hatályba lépő új rendelkezés értelmében csak az adhat be menedékkérelmet, aki a hivatalos határátkelők egyikénél lépi át az ország déli határát.

„Menekültügyi rendszerünk az indokolatlan menedékkérelmek terhét nyögi, ami aránytalan terhet ró az államra, s ezért azok, akik valóban megérdemlik, nem tudnak elég gyorsan menekültstátuszhoz jutni” – indokolta a döntést a belbiztonsági tárca.

Tapanepec, 2018. november 8.
A közép-amerikai kivándorlók második csoportjának tagjai várakoznak a számukra létesített átmeneti szálláshelyen a mexikói Tapanepecben 2018. november 7-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
MTI/EPA-EFE/Luis Villalobos

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a cél a hivatalos határátkelők felé terelni a menedékkérőket, mert ott a hatóságok jobban fel vannak készülve arra, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a menedékkérelmeket.

Jogvédők szerint ugyanakkor az új szabály jogsértően korlátozza a menedékkérelem jogát. „A törvény külön kiemeli, hogy bárki nyújthat be menedékkérelmet, függetlenül attól, hogy hivatalos átkelőn lépett-e be az országba. Ezt nem lehet ügynökségi, vagy elnöki rendelettel megkerülni” – fogalmazott e kapcsán Omar Jadwat, az Amerikai Polgári Jogi Unió bevándorlók jogaival foglalkozó projektjének igazgatója.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »