Argentínában ül újra tárgyalóasztalhoz Trump és Putyin

Mind Moszkva, mind Washington nyilvánosan megerősítette, hogy az argentínai G20-csúcson lesz kétoldalú találkozó Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak csütörtökön Asztanában.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G-20 csoport vezetői november 30-án és december 1-jén tanácskoznak majd Buenos Airesben.

Korábban felmerült, hogy Putyin és Trump vasárnap, az első világháború lezárásának 100. évfordulóján Párizsban tartandó megemlékezések alkalmából ül legközelebb tárgyalóasztalhoz, de a két vezető átfogó eszmecsere helyett – sajtóértesülés szerint Emmanuel Macron francia elnök kérésére – ott csak rövid időre találkozik majd egymással.

Lavrov, aki a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete vezetőinek tanácskozásán vesz részt a kazah fővárosban, hangsúlyozta: a katonai csoportosulás tagállamai (Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, és Tádzsikisztán) egységesen vallják, hogy a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött (INF) szerződés a nemzetközi biztonság fenntartásának egyik legfontosabb eszköze.

Donald Trump amerikai elnök és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó korábban – egyelőre nem hivatalos formában – bejelentette, hogy Washington fel akarja mondani az 1987-ben megkötött szerződést.

Az orosz diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy miközben Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán tartja magát az egyezményhez, addig az Egyesült Államok megsérti azt.

Forrás: MTI

Friss hírek