Az ENSZ nemzetközi vizsgálatot szeretne Hasogdzsi ügyében

Nemzetközi szakértők bevonásával zajló vizsgálatot követelt az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október 2-án meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

Michelle Bachelet kijelentette, hogy üdvözli a török és a szaúdi hatóságok erőfeszítéseit az ügy kivizsgálására és a feltételezett elkövetők felelősségre vonására. Hozzáfűzte azonban: mivel láthatóan magas rangú szaúd-arábiai tisztségviselők is közreműködtek Hasogdzsi megölésében, nagyon magasra kell helyezni a mércét, hogy szavatolni lehessen a valódi igazságszolgáltatást. Szerinte ezért a nemzetközi szakértők számára független nyomozás keretében hozzáférést kell biztosítani az ügyben gyűjtött bizonyítékokhoz és a meghallgatott tanúkhoz.

Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szaúdi főügyész (k, háttal) érkezik Szaúd-Arábia törökországi konzulátusára Isztambulban 2018. október 30-án. A főügyész Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró meggyilkolásával kapcsolatban érkezett Törökországba. Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg azután, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.
MTI/EPA/Erdem Sahin

Az ENSZ-főbiztos emellett felszólította a rijádi vezetést, hogy tárja fel, hová lett elrejtve Hasogdzsi holtteste, mégpedig minden további halogatás és csűrés-csavarás nélkül. Mint mondta, a földi maradványok halottkémi vizsgálata elengedhetetlen eleme a megdöbbentően arcátlan bűncselekmény feltárásának.

Michelle Bachelet múlt kedden az ügyben érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését is szorgalmazta.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, az után, hogy bement országa isztambuli főkonzulátusra, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nemzetközi nyomásra beismerte, hogy „dulakodás közben” meghalt, majd újabb, egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. A szaúdi főügyész a múlt héten jelentette ki először, hogy a gyilkosság „kitervelt” volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »