Enyhe lejtmenetbe kapcsolt a dollár

Októberi mélypontjára gyengült a dollár pénteken a főbb devizákkal szemben, miután az amerikai államkötvényhozamok csökkenése és a New York-i tőzsdeindexek lejtmenete rontotta a befektetői hangulatot.

Egy euróért 1,1610 dollárt adtak, így 0,05 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,12 százalékot veszített értékéből: 112,81 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 94,64 pontra csúszott le, miközben kedden még 96,15 ponton is járt.

A New York-i tőzsdén a Dow Jones ipari átlag kéthavi mélyponton, 25 052,83 ponton, 2,13 százalékos mínuszban zárt csütörtökön, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 2,06 százalékkal, a technológiai részvényekkel telített Nasdaq-piac Composite mutatója pedig 1,25 százalékkal csökkent.

A fogyasztói árak vártnál gyengébb emelkedéséről tanúskodó adatok azonban alávágtak a dollárnak, mivel a brókerek visszafogták az eddiginél meredekebb kamatpályát valószínűsítő várakozásaikat. A tízéves amerikai államkötvények hozama 3,1705 százalékra süllyedt péntekre, jóllehet kedden még 3,261 százalékon is járt, ami hétéves csúcs volt.

Az ázsiai kereskedésben az euró volt az első számú haszonélvezője a dollár gyengülésének , az euró/dollár keresztárfolyam 1,1610-re emelkedett. Az euró a dolláreladásoknak és az Európai Központi Bank kormányzótanácsának üléséről készített jegyzőkönyv pozitív hangvételének köszönhetően napi szinten 0,14 százalékkal erősödött. A jegyzőkönyv azt sugallja, hogy az EKB – a lassuló gazdasági növekedést övező aggodalmak ellenére is – folytatja rendkívül laza monetáris politikájának normalizálását.

„Mostanában viszonylag sok nyilatkozatot hallottunk az euróövezeti döntéshozóktól – köztük Mario Draghi EKB-elnöktől – az infláció emelkedéséről, és az üzenet következetesen az volt, hogy növekednek az árnyomások” – mondta a CNBC-nek Kathy Lien, a BK Asset Management nevű, devizapiaci kutatásokat végző és tanácsadó amerikai cég ügyvezető igazgatója, hangsúlyozva, hogy az inflációt részben az olajárak emelkedése, részben pedig az euró gyengülése szítja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóság barométerének, ugyancsak felpattant a hétfőn megütött kétéves mélypontról. Pénteken már 0,7122 amerikai dolláron jegyezték, szemben a hét első napján elért 0,7039 amerikai dollárral.

Az ausztrál fizetőeszköz erősödését a legnagyobb kereskedelmi partnernek számító Kínából érkezett ígéretes hírek is táplálták. A nyersanyagárak alakulása az ausztrál dollár erősödését vetítik előre, és a kínai médiában többen a gazdasági növekedést ösztönző fiskális intézkedéseket sürgettek, mivel a kínai exportőrök jelentős nehézségekkel szembesültek a termékeiket sújtó amerikai pótvámok bevezetése után.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »