Légvédelmi rendszert és atomreaktorokat hozott Indiának Putyin látogatása

Hat új atomreaktor építéséről és öt SZ-400-as (Triumf) légvédelmi rakétarendszer eladásáról született megállapodás pénteken az indiai fővárosban, Újdelhiben Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatásán.

A tárgyalásról kiadott, a Kreml honlapjára kitett közlemény szerint India és Oroszország megerősítette, hogy ragaszkodnak a régmúltra visszatekintő katonai-műszaki együttműködésük fejlesztéséhez.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak arról számolt be, hogy a most megszületett egyezségben öt Triumf légvédelmi rakétaezred eladásáról van szó – az ügylet értéke meghaladja az ötmilliárd dollárt.

  • Az USA-tól is vásárolnak

Az ügylet érdekessége, hogy India pár hete írt alá egy fegyvervásárlási szerződést az Egyesült Államokkal, amelynek keretében India csúcstechnológiájú katonai eszközöket vásárol Washingtontól. Az USA viszont nem nézi jó szemmel, ha a haditechnikájuk mellé orosz eszközöket kapcsolnak, részben ez a Törökországgal fennálló feszült helyzet forrása is.

Szíria után Indiába is orosz légvédelmi rendszer kerülhet

Trump ingoványos talajon lavírozik India és Pakisztán között

Nem a lelkész, hanem a haditechnika a török-amerikai viszály valódi oka

Narendra Modi indiai kormányfő és orosz vendége arról is megállapodott, hogy Oroszország együttműködik az indiai űrkutatás fejlesztésében, amelynek keretében India három embert, köztük egy nőt küldene a világűrbe. Felkészítésűk az orosz űrhivatal infrastruktúrájának használatbavételével zajlana.

A nemzetközi politikáról szólva a felek hangsúlyozták az iráni atomalkuban foglaltak teljes és hatékony végrehajtásának fontosságát. Arra szólítottak fel, hogy az iráni nukleáris programmal kapcsolatos kérdéseket békésen és közvetlen párbeszéd útján kell rendezni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Narendra Modi indiai miniszterelnök az Újdelhiben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2018. október 5-én. (MTI/EPA pool/Jurij Kadobnov)

Putyin és Modi megengedhetetlennek nevezte a külső beavatkozást a szíriai politikai párbeszédbe. A szíriai rendezésben érintettekhez intézett felhívásukban arra szólítottak fel, hogy tevékenyen vegyenek részt a békés, stabil és szuverén szíriai állam építésében, előfeltételek nélkül támogassák a szíriai belső dialógust. A találkozón szó esett az afganisztáni helyzetről is. Megegyeztek abban, hogy határozottan közreműködnek a terroristák rejtekhelyeinek megsemmisítésében az országon belül és az ország határain túl. Támogatásukról biztosították a kabuli kormány erőfeszítéseit a nemzeti megbékélési folyamat megvalósítására.

A két ország vezetője üdvözölte egyben azt, hogy kedvező változások történtek a Koreai-félszigeten. Támogatták azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja diplomáciai eszközökkel, a párbeszéd útján megteremteni a tartós békét és stabilitást a régióban.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek