Terrortámadás történt egy iráni katonai parádén

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy katonai parádén a délnyugat-iráni Ahváz városában szombaton, ahol megöltek 25 embert, továbbá hetvennél többet megsebesítettek. A halottak között vannak civilek, nők és gyerekek egyaránt, illetve a Forradalmi Gárda tagjai is. Bár a merénylet elkövetőjeként a nap folyamán később az Iszlám Állam jelentkezett, Ali Hamenei ajatolláh, legfelsőbb iráni vezető az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat tette felelőssé érte.

A Fars félhivatalos hírügynökség szerint két, zöldesbarna egyenruhát viselő motorkerékpáros nyitott tüzet az emelvényre, amelyen a helyi katonai és rendőri vezetők ültek, onnan nézték az 1980-88-as iraki-iráni háború kitörésének évfordulóján rendezett katonai parádét. Egyes hírek szerint a támadók a Forradalmi Gárda egyenruháját viselték, és az emelvény mögötti parkból tüzeltek. Szombaton Irán több városában tartottak katonai felvonulást az évforduló alkalmából.

Az ISNA hírügynökség úgy tudja, hogy több támadó volt, és a biztonsági erők kettőt közülük lelőttek, kettőt pedig őrizetbe vettek.

A merénylet elkövetőjeként később az Iszlám Állam jelentkezett. A terrorista szervezet saját szócsövén, az Aamák „hírügynökségen” keresztül jelentette be, hogy „harcosai” hajtották végre az akciót.

Bár a szervezet nem szolgált bizonyítékkal arra nézve, hogy valóban az ő emberei követték el a merényletet, az iráni állami televízió korábban már olyan kifejezést használt a tettesekre, amellyel az iráni média korábban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tagjait illette.

Ahváz, 2018. szeptember 22.
Iráni katonák hasalnak le a földre egy katonai parádén a délnyugat-iráni Ahváz városában, ahol ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak és megöltek 25 embert, továbbá hetvennél többet megsebesítettek. 2018. szeptember 22-én. (MTI/EPA/Behrad Ghasemi)

Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter Twitter-üzenetében közölte, hogy a terrortámadást az Iszlám Állam támogatói követték el, és külföldi hatalmak állnak mögötte. „Egy külföldi rezsim által verbuvált, kiképzett, fegyverzett és pénzelt terroristák támadták meg Ahvázt” – írta Zarif. Hozzátette, hogy a terrorizmus térségbeli támogatóit, és amerikai „mestereiket” tartja felelőssé az effajta támadásokért. Teherán gyorsan és határozottan fog cselekedni az irániak életének védelmében – írta Zarif.

Az Iszlám Állam mellett egy iráni arab szeparatista mozgalom, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért is jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A csoport tagja egy szeparatista ernyőszervezetnek, az Ahvázi Nemzeti Ellenállásnak. Ez utóbbi ernyőszervezetről azt mondta egy iráni katonai szóvivő, hogy Szaúd-Arábia támogatja, de kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is. A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki – tette hozzá.

Ahváz az olajban gazdag Huzisztán tartomány székhelye. Többször előfordult, hogy arab szakadárok támadásokat hajtottak végre az ottani olajipari létesítmények ellen. Tavaly június 7-én öngyilkos merénylők és fegyveresek megtámadták az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét. A mészárlásban 18 ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, a Forradalmi Gárda pedig azzal vádolja a rivális Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, hogy közreműködtek a támadások megszervezésében.

Ali Hamenei ajatolláh, legfelsőbb iráni vezető egy közleményében az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat tette felelőssé a szombati merényletért, azonban nem nevezte meg, mely államokra gondol.

A merénylet áldozatainak csaknem fele a Hamenei közvetlen ellenőrzése alá tartozó Forradalmi Gárda elitalakulat tagja volt. Ez volt az egyik legsúlyosabb támadás, amely a gárdát valaha érte.

Hamenei vádja valószínűleg tovább növeli a feszültséget Irán és nagy térségbeli riválisa, Szaúd-Arábia, valamint utóbbi öbölbeli szövetségesei és nagy tengerentúli szövetségese, az Egyesült Államok között, amelyek mind azon dolgoznak, hogy elszigeteljék Iránt – állapította meg a Reuters hírügynökség.

A merénylet miatt a teheráni külügyminisztériumba bekérték szombat este Hollandia, Dánia és Nagy-Britannia nagykövetét, mert Teherán szerint ezek az országok otthont adnak iráni ellenzékieknek, köztük szakadár etnikai mozgalmak tagjainak. A minisztérium szóvivője követelte a nyugati országoktól, hogy ítéljék el a merényletet, és adják ki Iránnak azokat, akik kapcsolatban állnak az elkövetőkkel. A szóvivő szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió nem tartja terrorista csoportoknak ezeket a szakadár iráni szervezeteket mindaddig, amíg Európában nem követnek el terrortámadást.

A merényletet elítélte Irán fontos szövetségese, Szíria elnöke, Bassár el-Aszad, de az ellenségnek tartott Egyesült Államok külügyminisztériuma és Egyiptom is, amely Szaúd-Arábia egyik fontos szövetségese.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/Hszinhua

Friss hírek