Támadás érte az Iráni Kurdisztán Demokratikus Párt támaszpontját Irakban

Irán szombaton csapást mért az Iráni Kurdisztán Demokratikus Pártja (PDKI) iráni fegyveres ellenzéki csoport támaszpontjára Irak északi részében, a támadás következtében legkevesebb 14 ember meghalt és 39 megsebesült – közölték iraki kurd tisztségviselők és egészségügyi források.

A PDKI, amely az iráni kurd kisebbség függetlenségéért harcol, a Twitteren fotókat és egy videót tett közzé robbanásokról és sebesültekről az észak-iraki Kurdisztán autonóm régió Koja nevű régiójában lévő főhadiszállásáról.
A Rudau kurd hírportál úgy tudja, a támadásban megsebesült Musztafa Mavludi, a szeparatista csoport főtitkára és hivatali elődje, Háled Azizi is.

Dzsabbár Javár, az iraki kurd fegyveresek (pesmerga) vezérőrnagya szerint a párt politikai bizottságának reggeli órákban tartott konferenciájára mértek csapást.
Javár szerint a támadás iráni területről érkezett, de kormánya egyelőre még nem tudta megállapítani, hogy bombázás vagy ágyúzás érte-e a térséget. Sajtóértesülések ugyanakkor iráni légi- és rakétacsapásokról szólnak.
Az iráni külügyminisztérium nem reagált megkeresésekre, és az iszlám köztársaság sajtója sem adott hírt az incidensről.
Az Iráni Kurdisztán Demokratikus Pártja Twitter-oldalán azt állította, hogy “Irán nagy hatótávolságú rakétákkal mért összehangolt csapást a PDKI bázisaira és a közelükben fekvő menekülttáborokra”. Javár elmondta, hogy a támadás célpontjai között volt egy a PDKI-tagok családjai számára fenntartott épületegyüttes is.

Teherán a múltban is hajtott végre támadásokat az Irakban meghúzódó iráni kurd fegyveres ellenzéki csoportok ellen, és az Iraki Kurdisztán erbíli vezetése elítélte a támadásokat.
A nap folyamán Iránban kivégeztek három kurd aktivistát, akiket azzal vádoltak, hogy a terrorszervezetnek minősített, és ezért betiltott Komala nevű kurd párt tagjai voltak.

Az ügyészség közlése szerint a három férfit a teheráni Radzsai börtönben akasztották fel. Az ISNA félhivatalos helyi hírügynökség úgy tudja: azzal gyanúsították őket, hogy közük volt 2009-ben elkövetett merényletekhez. A vádhatóság szerint beismerő vallomást tettek, jogvédők viszont azt állítják, hogy ezt kínvallatás hatására tették.

A 80 milliós Irán lakosságának 10 százalékát teszik ki kurdok, akik főleg az ország Törökországgal és Irakkal határos, hegyvidéki északnyugati csücskében élnek. Az 1990-es években kötött tűzszünetnek köszönhetően a térség jobbára nyugodtnak számított, míg 2016-tól kiújultak a számos életet követelő összecsapások a támadásaikat Észak-Irakból végrehajtó kurd szakadárok és az iráni biztonsági erők között. Teherán válaszul ismételten bombázta a kurd lázadók iraki állásait.

A török légierő is rendszeresen hajt végre csapásokat a török-iraki határ túloldalán a terrorszervezetnek tartott PKK ellen, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, főhadiszállása azonban az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »