Argentína versenyt fut az idővel

Várhatóan gazdasági megszorító intézkedéseket vezet be az argentin kormány hétfőn, hogy még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelyén tartandó kulcsfontosságú találkozó előtt enyhítse a költségvetés egyensúlyi hiányosságait, amelyek a nemzeti fizetőeszköz, a peso mélyrepüléséhez vezettek.

Nicolás Dujovne gazdasági miniszter délelőtt (közép-európai idő szerint 14.45-kor) sajtótájékoztatót fog tartani, amelyen várhatóan új adókat jelent majd be a bányaiparra és a szója exportjára vonatkozóan, valamint bizonyos fájdalmas költségvetési megszorításokat.

A kormány elsődleges célja, hogy csökkentse a krónikus költségvetési hiányt, amely folyamatosan tüzeli az idén már 50 százalékot is meghaladó inflációt, törékennyé téve Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát.

Kapcsolódó cikkeink:

A Clarín című, legolvasottabb újság értesülése szerint még a gazdasági miniszter beavatkozása előtt Mauricio Macri elnök televíziós üzenetet intéz az országhoz, bejelentve jobbközép kormányának átalakítását. A jelenlegi 22 miniszter közül tíztől elköszönnek.

Dujovne még hétfőn Washingtonba repül, ahol kedden Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával találkozik, hogy felülvizsgálják a valutaalap és Argentína között júniusban aláírt megállapodást.

Bár az akkor jóváhagyott 50 milliárd dolláros készenléti hitel első, 15 milliárdos részletét már átutalták Buenos Airesbe, és a kormány részben fel is használta azt, a törékeny argentin gazdaság azóta még rosszabb állapotba került. Argentína ezért a hitel folyósításának felgyorsítását fogja kérni – írja az AFP francia hírügynökség.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »