A törököknél is nagyobb bajban van Argentína

Kamatot emelt az argentin jegybank csütörtökön annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tartsa az inflációt és megpróbálja megállítani a nemzeti fizetőeszköz, a peso mélyrepülését.

A központi bank 45 százalékról 60 százalékra emelte az irányadó kamatot annak nyomán, hogy az éves infláció több mint 31 százalékra nőtt és a peso értékének több mint 20 százalékát vesztette el a dollárhoz képest az utóbbi két nap alatt. Szerdán 7 százalékkal, csütörtök reggel pedig további 12 százalékkal gyengült a peso a dollárhoz képest, ami azt jelenti, hogy az év eleje óta több mint 50 százalékkal értékelődött le, ezzel pedig még a török líra masszív értékvesztését is meghaladta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Németország kész mentőcsomagot nyújtani Törökországnak

Argentína továbbra is küzd az életben maradásért

A jegybank monetáris tanácsa mindössze 17 nappal az előző, 5 százalékpontos kamatemelés után, a devizapiaci helyzettel és az infláció emelkedésének fenyegetésével indokolta az újabb kamatemelésről egyhangúlag meghozott döntést – egyúttal azt is jelezte, hogy decemberig nem csökkenti a kamatot. 

A döntésre azt követően került sor, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a monetáris és a fiskális politika szigorítására szólította fel az argentin kormányt a peso értékvesztése miatt.

Jóllehet júniusban 50 milliárd dolláros, három évre szóló készenléti hitelmegállapodást kötött Argentína a valutaalappal, ennek teljes lehívására az eredeti tervek szerint nem feltétlenül került volna sor. A hitelkeret megnyitása után az IMF 15 milliárd dollárt folyósított, őszre pedig egy mindössze 3 milliárd dolláros lehívás volt tervbe véve, ma azonban Argentína jelezte, hogy mégis szeretné lehívni a teljes keretösszeget, egy részét pedig lehetőleg azonnal.

Ezzel a bejelentéssel viszont Mauricio Macri elnöknek nem sikerült meggyőznie arról a piacokat, hogy képes lesz a gazdasági növekedés ösztönzésére, miközben csökkenti a költségvetési deficitet és elszántan küzd az infláció ellen.

A befektetőket nem győzte meg az újabb kamatemelés sem, a peso árfolyama meredeken zuhant még a döntés után is. Helyi idő szerint csütörtök dél körül egy dollárért már 40,25 pesót kellett adni, több mint 21 százalékos mínuszban állt az árfolyam – január első hetében még 18,56 pesón forgott a dollár.

Argentína a harmadik legnagyobb latin-amerikai gazdaság, 2001-es csődjével tartja a legnagyobb értékű csőd nem túl megtisztelő címét, ekkor több mint 100 milliárd dollárnyi adósságot nem fizettek vissza.

Aktuális nehézségei már tavaly decemberben elkezdődtek, amikor a befektetők kételkedni kezdtek abban, hogy a kormány elkötelezett az infláció elleni küzdelemben. A kamatemelések eddig nem segítettek, már az eddig érvényes 45%-os alapkamat is a legmagasabb volt a világon, ezt emelte most a jegybank 60%-ra.

Az argentin peso sokáig túlértékelt volt a dollárral szemben, mert Christina Kirchner elnöksége idején (2007-2015) valutakorlátozásokat vezettek be a tőkekiáramlás megfékezésének érdekében. Mauricio Macri jobbközép kormánya szakított ezzel a politikával és áttért a lebegtetésre, miután 2015-ben hatalomra jutott.

A peso drámai mértékű értékvesztése olyan aggodalmakat keltett, hogy a kormánynak nehézségei lesznek a 2019-ben lejáró adósságok visszafizetésével. Argentínának jövőre 24,9 milliárd dollár értékű, pesóban és külföldi devizában denominált államkötvényt kell kifizetnie.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/CNBC/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »