Brazíliában is szétosztanák a menekülteket

Az északi határa mellett kialakult válsághelyzet megoldása érdekében Brazília szét kíván osztani az ország különböző államaiban mintegy ezer venezuelai bevándorlót – közölte helyi idő szerint szerdán a szövetségi kormány.

A jelenleg Boa Vista és Pacaraima városokban mintegy tíz befogadó központban elhelyezett venezuelait a délebben fekvő, gazdaságilag fejlettebb Rio de Janeiro, Sao Paulo és Minas Gerais államokba küldik. „Integrálni fogjuk őket a munkaerőpiacba” – jelentette ki Viviane Esse kormányszóvivő.

Szombaton mintegy 1200 venezuelai menekült vissza a határ túloldalára, miután pacaraimai lakosok rájuk támadtak. Sajtóértesülések szerint a helyi lakosok tiltakozó menetet szerveztek, miután egy helyi üzletembert venezuelai bevándorlók támadtak meg egy nappal korábban. Az eredetileg békésnek indult megmozdulás erőszakba torkollott, amikor helyi lakosok felgyújtották a venezuelaiak sátrait és házilagos készítésű robbanószerkezetetekkel támadtak rájuk.

Pacaraimai tüntetők tiltakoznak a venezuelai bevándorlók jelenléte ellen 2018. augusztus 18-án. (EPA/GERALDO MAIA)

A latin-amerikai országok jelenleg történelmük legsúlyosabb menekültválságával küzdenek. Az ENSZ adatai szerint, mintegy 2,3 millió venezuelai hagyta el a súlyos gazdasági és humanitárius válság sújtotta hazáját. Mintegy 50 ezren az elszegényedett észak-brazíliai Roraima államba érkeztek, ahol Pacaraima is fekszik.

Kolumbiát érinti legsúlyosabban a menekültválság: ide 800 ezer venezuelai érkezett, sokaknak bizonytalan a megélhetése.

„Kolumbia nem viselheti egyedül a válság terhét” – jelentette ki Carlos Holmes Trujillo külügyminiszter az RCN rádiónak szerdán. „Kérjük a nemzetközi közösséget, működjön a lehető leghatékonyabban együtt velünk, értse meg a válság regionális hatását és oldjuk meg többoldalú részvétellel”.

Trujillo szerdán New Yorkba utazott, ahol a tervek szerint António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozik, akitől várhatóan ENSZ-különmegbízott kinevezését kéri a venezuelai bevándorlási válság megoldása érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »