Felvázolta az új Amerika-stratégiát a német külügyminiszter

A német külügyminiszter szerint országának az Európai Unióval együtt ellensúlyt kell képeznie az Egyesült Államokkal szemben a többoldalú, méltányos megállapodásokon alapuló multilaterális rend védelmében.

Heiko Maas a Handelsblatt című német üzleti lap szerdai számában közölt vendégkommentárjában kiemelte, hogy a transzatlanti kapcsolatrendszer átalakulása, Európa és az Egyesült Államok „szétsodródása” nem Donald Trump amerikai elnökké választásával kezdődött, hanem már évek óta tart, ezért nem biztos, hogy érdemes lenne egyszerűen „kibekkelni” Donald Trump elnökségét.

Inkább dolgozni kell, és „nem elég felpanaszolni a multilaterális (a nemzetközi kapcsolatok méltányosságra törekvő, többoldalú megállapodásokon alapuló) rend lerombolását, hanem harcolni kell érte, éppen a transzatlanti ügyek állása miatt is” – hangsúlyozta a miniszter az új német Amerika-stratégiát első alkalommal felvázoló írásában.

Angela Merkel kancellár szerdán egy más ügyben tartott berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva kiemelte, hogy Heiko Maas írása nem a szövetségi kormány álláspontját tükrözi, hanem csupán a külügyminiszter „személyes véleményét”. Azonban fontos hozzájárulás a német külpolitika és EU-politika irányairól folytatott vitához, és tartalmazza azt a gondolatot, hogy Európának a saját kezébe kell vennie sorsa irányítását – tette hozzá Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, aláhúzva, hogy ő is ezt sürgeti.

  • Transzatlanti Szövetség: élt 73 évet
Az Egyesült Államokkal való együttműködés hosszú és gyümölcsöző volt, de Európa már a továbblépésre készül. Az eredetileg a Szovjetunió elszigetelésére létrejött szövetség a hidegháború végével kezdett haldokolni – hogy egyáltalán még 30 évig húzta, az a háború után kialakult, közös, liberális értékrendnek volt köszönhető, amelyről a Trump vezette USA láthatóan lemondott.

Ennek ellenére nem Trump a probléma forrása, hanem az, hogy Európa a szovjet fenyegetés elmúltával megszűnt a világ geostratégiai központja lenni.

Tovább a teljes cikkhez

Heiko Maas az amerikai politikával szemben képzett ellensúly példájaként említette az iráni atomprogramról kötött megállapodás ügyét, kiemelve: „stratégiai jelentőségű világosan megmondani Washingtonnak, hogy nem tűrjük, ha a fejünk felett és a kárunkra cselekszenek”. Ezért helyes jogi védelmet nyújtani az amerikai szankciókkal fenyegetett európai vállalkozásoknak, és „elengedhetetlen az európai autonómia erősítése azáltal, hogy az Egyesült Államoktól független fizetési csatornákat hozunk létre, megteremtjük az Európai Valutaalapot és kiépítünk egy független Swift (bankközi fizetési) rendszert” – írta a német külügyminiszter.

Heiko Maas német külügyminiszter az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborban a lengyelországi Oswiecimben 2018. augusztus 20-án. (MTI/AP/Jarek Praszkiewicz)

A stratégia alapja a kiegyensúlyozott partnerség gondolata, amely szerint Németország egyenlő részt vállal a felelősségből, „ellensúlyt képez ott, ahol az Egyesült Államok átlép határokat, érvényesíti a befolyását ott, ahol Amerika visszahúzódik”, és új párbeszédet kezd partnerével.
Németország mindezt egyedül nem érheti el, csak Franciaországgal és más európai államokkal együtt tud egyensúlyt teremteni Amerikával. Ezért „az Európai Uniónak a nemzetközi rend tartóoszlopává kell válnia, és partnerévé mindenkinek, aki elkötelezett e rend mellett”.

A német külpolitika „kiemelt célja egy szuverén, erős Európa felépítése”, amelyben a nemzetállamok a közösség szintjére helyezik át szuverenitásukat azokban az ügyekben, amelyekben egyedül messze nincs akkora erejük, mint egy egyesült Európának – fejtette ki Heiko Maas.

Kiemelte, hogy az EU-ban fokozatosan ki kell építeni a „biztonsági és védelmi uniót”, amely ugyan a transzatlanti biztonsági rendszer része, de önálló európai program is. Ezért kell növelni a biztonságra és a védelemre fordított kiadásokat, de az EU tevékenységének „a diplomácia és a civil válságkezelés logikáját” kell követnie.

A német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a multilaterális rend mellett kiálló erők szövetségét, „olyan partnerek hálózatát, akik a kötelező érvényű szabályokra és a méltányos versenyre építenek, éppen úgy mint mi”. 
Mint írta, ez ügyben már megkötötte az első megállapodásokat Japánnal, Kanadával és Dél-Koreával, és hamarosan újabb partnerek is csatlakoznak a szövetséghez, amely nem „exkluzív klub”, nem szervezkedik senki ellen és „nyitva tartja ajtaját, mindenekelőtt az Egyesült Államok számára”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »