Dániától távolabb kerülhet az Északi Áramlat-2 nyomvonala

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték projekt kivitelező konzorciuma a dán felségvizeket megkerülő alternatív nyomvonalért folyamodott – jelentette be pénteken a társaság. 

Az orosz Gazprom vezetésével létesült nemzetközi kivitelező konzorcium azért kényszerült a lépésre, mert a dán Parlamentben már túl hosszú ideje nem született döntés a nyomvonal engedélyezéséről az ország Bornholm szigetek körüli felségvizein. A projekttársaság közölte, hogy továbbra is a dán felségvizeket átszelő nyomvonalat részesíti előnyben, de alternatív nyomvonalért kényszerült folyamodni, mivel „január óta nem történt előrelépés az ügyben”.

Az eredeti tervek szerint az Északi Áramlat 2 gázvezeték nyomvonalából 140 kilométer esett volna dán felségvizekre, a kiváltó nyomvonal hossza viszont 175 kilométer lesz. 

Az alternatív nyomvonal a felségvizek helyett Dánia kizárólagos gazdasági övezetét szeli át, ehhez azonban már nem szükséges parlamenti jóváhagyás, az engedély kiadása a dán energiahivatal, a Danish Energy Agency (DEA) hatáskörébe tartozik. A DEA pénteken jelentette be a kérelem kézhezvételét és az engedélyezési eljárás megkezdését.

A vezeték nyomvonalába beleszólási joggal rendelkező többi ország, Svédország, Finnország és Németország korábban már megadta az engedélyeket a vezeték lefektetésére felségvizein.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek