A fiatalok dönthetik el a félidős amerikai választások kimenetelét

Az Egyesült Államok történetében először az Y generáción, azaz a jelenleg 22 és 37 év közötti amerikaiakon múlhat az idei félidős választások kimenetele. Ha kellően nagy számban voksolnak – ahogy azt bizonyos előrejelzések várják – az helyzetbe hozhatja a demokrata párti politikusokat, és beárnyékolhatja Donald Trump republikánus párti elnök mandátumának hátralevő két évét – írta a dpa német hírügynökség hétfőn.

Az Y generáció, azaz az 1981 és 1996 között született nemzedék tagjainak száma idén először meghaladja az 1946 és 1964 közötti baby boom generáció tagjainak számát, ami megfigyelők szerint a novemberi félidős választások eredményén is nyomot hagyhat. Azonban ahhoz, hogy az ezredfordulós nemzedék meghatározó erő legyen a választásokon, nélkülözhetetlen, hogy tagjai nagy számban járuljanak az urnákhoz.

Elemzők szerint ez nem elképzelhetetlen. Ha pedig bekövetkezik, az rossz hír lehet a republikánusoknak, ugyanis az Y generáció tagjai hagyományosan inkább a demokraták felé húznak – hívta fel a figyelmet a Pew Research Centre amerikai elemzőintézet.

2016 novemberében az amerikai ezredfordulós nemzedéknek még csak 62 millió tagja érte el a választási korhatárt. Ez a szám több volt, mint az X generáció (az 1965-1980 között születettek) tagjainak száma (57 millió választópolgár), de kevesebb, mint az akkor 52 és 70 év közötti baby boom korosztályé (70 millió).

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az ezredfordulós nemzedékből kikerülő választók száma gyorsan tovább nő – elsősorban a bevándorlásnak és a honosításoknak köszönhetően, miközben a babyboom-szavazók száma csökken.

Demográfiai súlya ellenére a 2016-os elnökválasztáson az Y generáció mindössze 34 millió tagja ment el szavazni, ami mintegy 51 százalékos részvételi arány – ismertette a Pew. Összehasonlításképpen: az X nemzedék 63 százaléka és a baby boom generáció 69 százaléka voksolt.

A trendek azért is figyelemreméltóak, mert az Y generáció választói inkább tekintik magukat függetlennek, politikai preferenciáikat tekintve pedig jobban húznak a Demokrata Párthoz, mint a korábban születettek – tette hozzá az elemzőintézet. Egyes megfigyelők szerint részben alacsony részvételük vezetett a republikánusok széles körű választási győzelméhez 2016-ban.

Ha az ezredfordulós nemzedék tagjai az idei félidős választásokon nagy számban keresik fel a választóhelyiségeket, a republikánusok elveszíthetik többségüket a szövetségi törvényhozásban, ami csökkentené annak lehetőségét, hogy Donald Trump keresztülvigye terveit a törvényhozáson – vélekedett a Pew. A novemberi voksoláson a 435 fős képviselőház összes helyéért és a százfős szenátus egyharmadáért folyik a verseny.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek