Oroszország tizedére csökkentette amerikai állampapírjainak mennyiségét

Az Oroszország ellen tavasszal elrendelt újabb szigorú amerikai szankciókkal párhuzamosan látványosan zsugorodni kezdett az orosz kézben lévő amerikai állampapír-portfólió. Májusra már csak a korábbi állomány 10 százalékával rendelkeztek az oroszok.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint március végén 96,1 milliárd dollár, április végén 48,7 milliárd dollár amerikai állami adósságpapír volt orosz kézben, miközben 2013-ban Oroszország még 150 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezett.

  • Előzmények:

Oroszország eladta amerikai állampapírjainak a felét

Egyre több sebből vérzik Trump adóreformja

Ez az összeg tovább csökkent idén májusban és már csak 14,9 milliárd dollárt tett ki, amiből 9,1 milliárd dollárnyi volt rövid lejáratú, 5,8 milliárd dollárnyi pedig hosszú lejáratú állampapír.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője továbbra is Kína volt májusban, 1183,1 milliárd dollár értékű amerikai állampapírral rendelkezett, azaz  gyakorlatilag nem változott az egy hónappal korábbihoz képest. A lista második helyén szereplő Japán befektetései 1048,8 dollárt tettek ki amerikai állampapírokban május végén. Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Írország, amelyet Brazília, majd Nagy-Britannia követ. A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Svájc, Luxemburg, Hongkong, a Kajmán-szigetek és Tajvan.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »