Macedónia sem kér az uniós menekülttáborokból

Macedónia is elutasítja, hogy uniós menekülttáborokat hozzanak létre területén – mondta Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter a Die Welt című konzervatív német lap csütörtöki számában megjelent interjúban.

A Balkán „egy sziget az Európai Unió közepén, s ennek a szigetnek” az országait nem lehet arra kérni, hogy átvállaljanak egy ekkora terhet, ha nem részei az EU-nak – fogalmazott Dimitrov. „Úgy gondolom, nagyon is határozottak leszünk ebben a kérdésben” – mondta a macedón külügyi tárcavezető. Hozzátette: „Nem lehet minket, vagyis a Balkánt arra használni, hogy elhárítsák a menekülteket”.

Dimitrov a csütörtökön Innsbruckban tartandó informális uniós belügyminiszteri találkozó előtt nyilatkozott. A megbeszélések fő témája a migrációs válság lesz.

A szabadságpárti Herbert Kickl osztrák belügyminiszter vélhetően előterjeszti javaslatát uniós kollégáinak, miszerint önkéntes alapon hozzanak létre uniós területen kívül menekültközpontokat. Korábban Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hozta szóba Macedóniát és Albániát a Balkánon, mint lehetséges helyszíneket.

Ugyanakkor Szkopjét megelőzően Tirana már júniusban leszögezte: nem kíván tábort építeni az Európai Unióba igyekvő menedékkérőknek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »