Jól haladnak a NATO-tagok a védelmi kiadásaik növelésével

Idén várhatóan már nyolc NATO-tagállam védelmi kiadásai is el fogják érni a kívánt szintet, a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékát – közölte Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára a The Wall Street Journal amerikai napilap honlapján megjelent hétfői cikkében.

Stoltenberg emlékeztetett arra, hogy a szövetségesek 2014-ben vállalták, hogy tíz éven belül a GDP-jük legalább 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat, de ezt a szintet akkor mindössze három ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Görögország – érte el.

Hangsúlyozta: a várakozások szerint idén ez a szám már nyolcra fog nőni Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával és Romániával, 2024-re pedig a NATO-tagállamok többségének tervei vannak a kívánt szint elérésére, míg a többiek is a megfelelő irányba haladnak.

“Sok még a teendő, a NATO-országok azonban végre új lapot nyitottak a katonai kiadásokat illetően” – fogalmazott a főtitkár, hozzátéve, hogy a sok éven át tartó csökkentések után a tavalyi volt a negyedik egymást követő év, amikor növekedtek a védelmi költségvetések.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mint írta, Donald Trump amerikai elnök “szókimondása” és erőfeszítései a jelek szerint eredményesnek bizonyultak az ügyben. Továbbá kiemelte, hogy a NATO hitelessége a tisztességes tehermegosztáson alapszik.

“Nem titok, hogy nézetkülönbségek vannak a NATO tagországai között olyan komoly kérdésekben, mint a kereskedelem, az éghajlatváltozás és az iráni atomegyezmény, de eddig mindig sikerült túljutnunk a problémáinkon. Két világháború és a hidegháború megtanította, hogy együttesen erősebbek vagyunk” – szögezte le Jens Stoltenberg a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt néhány nappal megjelent cikkében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Surf index: fáradóban a dollár

Az USDJPY charton megérkezett a várt áttörés, hiszen a árjegyzés betört a kettes zónánkba. Amennyiben képes támadni a zóna alját, egy komolyabb korrekciót várhatunk a devizapáron, ami azt is jelentené, hogy az ár végül nem tudja legyőzni a 2002-es meghatározó csúcsot.

Read More »

Boris Johnson: nincs értelme tárgyalni Putyinnal

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jelenleg nem lenne sok értelme a tárgyalásnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A brit fegyverszállításokra utalva úgy fogalmazott, hogy "ha a szomszédot fegyveres rabló támadja meg, az ember adhat a szomszédjának fegyvert, hogy azzal megvédhesse magát. Ez nem azt jelenti, hogy személyesen vesszük fel a harcot a betörővel".

Read More »