Tízezrek tüntettek Trump bevándorlási politikája ellen

Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és az Egyesült Államok sok más nagyvárosában tízezrek tüntettek szombaton Donald Trump amerikai elnök migrációs politikája, elsősorban az illegális bevándorlók gyerekeinek szüleiktől való elválasztása ellen.

Washingtonban a szervezők mintegy 30 ezerre becsülték a szövetségi főváros központjában, a Fehér Ház előtt összegyűlt tüntetők számát. A békés megmozdulás a legnagyobb volt az amerikai fővárosban 2010 óta, amikor a felvonulók azért demonstráltak, hogy Barack Obama akkori elnök és az amerikai törvényhozás vizsgálja felül az Egyesült Államok bevándorlási politikáját.

Trump szerint az illegális migráció a bűnözés táptalaja, és az amerikai elnök áprilisban “zéró toleranciát” hirdetett minden illegális bevándorló ellen. Ez a rendelkezés vezetett oda, hogy több mint 2 ezer gyereket elszakítottak a szüleiktől, ami széles körű felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, még a republikánus elnök néhány szövetségesénél is. A felzúdulás nyomán Trump június 20-án elrendelte, hogy az illetékesek tartsák együtt az illegális bevándorló családokat.

Egy szövetségi bíró ezután a családok újraegyesítésére adott utasítást, és a kormányzat arra kérte a hadsereget, hogy szállásolja el ezeket a családokat, ami a Pentagont befogadótáborok építésének megkezdésére indította.

Több ezer ember tüntet Los Angelesben Donald Trump amerikai elnök “zéró toleranciát” hirdető migrációs politikája ellen 2018. június 30-án. (EPA/MIKE NELSON)

Trump 2017-es hivatalba lépése óta megnőtt a letartóztatott illegális bevándorlók száma, és az amerikai hatóságok ebben az időszakban kevesebb családi vízumot is adtak ki.

Donald Trump, aki szombaton nem a fővárosban, hanem New Jersey-i birtokán, Bedminsterben egy golfklubban tartózkodott, bírálta azokat a demokrata párti képviselőket, akik a bevándorlási törvények betartására ügyelő Bevándorlási és Vámhatóság (ICE) megszüntetését követelik. “Az ICE városokat szabadított meg bűnbandák szorításából” – írta az elnök a Twitteren.

1970-ben minden 20 amerikai állampolgár között 1 volt bevándorló, míg 2016-ra részesedésük már 7:1 volt az amerikai népességnyilvántartó intézet adatai szerint.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply