Trump meghátrál a bevándorlási törvény szigorú alkalmazásában

Miután a nulla tolerancia politika immár nemzetközi tiltakozást váltott ki, Donald Trump azt fontolgatja, hogy elnöki rendelettel dönt arról, hogy az illegális bevándorlók gyermekeit mégse szakítsák el a szüleiktől – jelentette a republikánusokhoz közelálló Fox televízió.

A televízió értesülései szerint az elnöki rendelet lehetővé tenné, hogy az illegális bevándorlók gyermekei hosszabb ideig a letartóztatott családtagjaikkal maradhassanak. A Fox elemzője azonban emlékeztetett rá: ez a megoldás sem lehet végleges, hiszen egy 1997 óta érvényben lévő rendelet értelmében felnőttekkel együtt lévő gyermekeket nem lehet 20 napnál hosszabb ideig fogva tartani.

Donald Trump nem sokkal az információ nyilvánosságra kerülése után a Fehér Házban bejelentette: a családok szétszakítását megakadályozó elnöki rendeletet készül aláírni „rövid időn belül”. Az elnök leszögezte: „a családokat együtt tartjuk, de változatlan szigorral lépünk fel annak érdekében, hogy országunkat ne árasszák el emberek és bűncselekmények, s mindaz, amit nem akarunk”.

  • Előzmény:
Donald Trump április 6-án utasítást adott ki, véget vetve az illegális bevándorlókra vonatkozó “fogd meg és engedd el” politikának, amely szerint az illegális migránsokat elfogásuk után szabadon bocsátották, és szabadlábon várhatták ki a sorsukról döntő bírósági tárgyalást.

Azonnal bezárja az illegális határátlépőket Donald Trump

A televízió információi szerint egyébként Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter várhatóan azt javasolja Donald Trump elnöknek, hogy támogassa a jelenleg is érvényben lévő bevándorlási törvény „javított” – tehát a hiányosságokat orvosló – változatának elfogadását, és az összes többi probléma rendezésére egy másik, átfogó bevándorlási törvényjavaslatot kérjen a törvényhozóktól.

Kirstjen Nielsen amerikai belbiztonsági miniszter sajtótájékoztatót tart az illegális bevándorlás témájában az amerikai elnök hivatalos rezidenciáján, a washingtoni Fehér Házban 2018. június 18-án. A közelmúltban hozott kormányzati intézkedés alapján az országba belépő illegális bevándorlókat letartóztatják, vádat emelnek ellenük és a velük érkező gyermekeket a kísérőiktől elválasztva külön befogadóközpontokban helyezik el. Április 19. és május 31. között mintegy kétezer gyermeket választottak el így a szüleiktől, vagy az őket felügyelő felnőttektől. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

A közfelháborodást és immár nemzetközi tiltakozást is kiváltó „nulla tolerancia” politikáját – amelynek része az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztása szüleiktől – Jeff Sessions igazságügyi miniszter hirdette meg néhány héttel ezelőtt. A Fehér Ház szóvivője kedden emlékeztetett arra: ez a gyakorlat a korábbi amerikai elnökök idején is érvényben volt, csak nem alkalmazták ilyen következetességgel.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője – válaszul az egyik volt first lady, Laura Bush The Washington Postban közölt, e gyakorlatot bíráló véleménycikkére – hangsúlyozta: ezt a törvényt még George W. Bush elnök írta alá.

A gyermekek elszakítása miatti felháborodás az Egyesült Államokban és világszerte is erősödik. Kedden a mexikói kormány minősítette „kegyetlen és embertelen” gyakorlatnak, szerdán Ferenc pápa fogalmazott meg éles bírálatot, szerdán pedig Justin Trudeau, kanadai kormányfő országa parlamentjében szintén „rossznak” és „elfogadhatatlannak” nevezte, ami az amerikai-mexikói határon történik.

Az Egyesült Államokban a republikánus politikusok körében is szélesedik az elégedetlenek és a bírálók tábora. Peter King, New York republikánus képviselője például a Fox televíziónak adott interjújában kifejtette: támogatja ugyan Donald Trump bevándorlási politikáját, de nem ért egyet a gyermekek elszakításával, és ezt a gyakorlatot szerinte fel kellene függeszteni.

„Ha nem sikerül elfogadnunk a bevándorlási törvényt, az elnöknek akkor is mindaddig fel kellene függesztenie ezt a ‘nulla tolerancia” politikát, amíg nem sikerül egy új törvényt elfogadnunk” – fogalmazott a politikus. A feszült közhangulatot jól érzékelteti, hogy Kirstjen Nielsen belbiztonsági minisztert kedden este egy washingtoni mexikói étteremben a szó szoros értelmében „kifütyülték”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »