Csak munkahelyekkel lehet megállítani a közép-amerikai menekülthullámot

A Hondurasban, Guatemalában és El Salvadorban tomboló erőszaknak az USA gazdasági segítsége nélkül nem lesz vége – írja egy elemzés.

A Hondurasból, Guatemalából és San Salvadorból múlt hónapban az amerikai-mexikói határra érkező menekültkaraván ráirányította a figyelmet a közép-amerikai országokban élő emberek mindennapos szenvedéseire. A fenti három országban – melyek az Északi Háromszögnek nevezett területet alkotják – elszabadult erőszakhullám csak olyankor fordul elő, amikor az állam már nem képes fenntartani a békét, biztonságot és ezzel egyidejűleg nem tud gazdasági lehetőségeket sem nyújtani.

Munkahelyek és kilátások

Az USA-nak és Mexikónak be kellene fogadnia azokat a menedékkérőket, akik megfelelnek a két ország bevándorlási kritériumainak, továbbá fokozottabban segíthetnék a közép-amerikai országok hatóságainak az erőszak visszaszorítására és a törvények betartatására tett erőfeszítéseit. De végeredményben ezek mind csak tüneti kezelések. Közép-Amerikában addig nem lesz béke, amíg nem sikerül munkahelyeket és a jövőre nézve kedvező kilátásokat teremteni.

Inkább az embercsempészekre bízzák a gyermekeket

A helyzet az Északi Háromszögben meglehetősen sötét: a szervezett bűnözés bandái szétzilálják a közösségeket, továbbá mindhárom országnak van legalább egy városa, ami rákerült a mexikói Közbiztonsági és Bűnügyi Igazságszolgáltatási Civil Tanácsnak a világ legveszélyesebb városait összegyűjtő listájára. 2014-től kezdve a szülők már annyira kétségbeesetten próbálták gyermekeiket megvédeni a bandák befolyásától, hogy inkább rábízták őket az embercsempészekre, akik gyalog, vagy levegőtlen pótkocsikban, esetleg teherszállító vonatok tetején viszik el a kicsiket az amerikai határig, ahol a gyerekek az első velük szembejövő határőrnek kezdenek könyörögni menedékért.

Az Északi Háromszögből – azaz El Salvadorból, Hondurasból és Guatemalából – érkező új menekültek éves száma a 2011-es 60 ezerről 2014-re elérte a 115 ezret, azaz közel megduplázódott.

Az erőszak nem csillapodik

A közép-amerikai kormányzatok figyelemfelkeltő stratégiájának hála a 2014-es menekültáradat mára lecsengett és csak lassan, de biztosan csörgedezik, ám az erőszak – ami a folyamatot beindította – még mindig része az ott élők mindennapi életének, ráadásul a bandák folyamatosan erősödnek.

Tetszik vagy nem, a valóság az, hogy az amerikaiaknak mindenképpen viselniük kell a térségben tapasztalható bűnözés, korrupció, erőszak és nyomor összefüggéséből származó költségek egy részét, függetlenül attól, hogy mit tesznek a washingtoni törvényhozók. A nagy számban érkező menekültek komolyan leterhelik a határvédelmet, az ott szolgálatot teljesítők nem tudnak foglalkozni a terrorelhárítással, az ember- és kábítószercsempészek lefülelésével, ha folyamatosan a vízért és menedékért könyörgő gyerekeket kell összeszedniük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ördögi kör

Az Északi Háromszög országai ördögi körbe kerültek. A törvényes gazdasági lehetőségek hiánya kétségbeesést szül, ami a munkanélküli fiatalokat vagy a bandák karjaiba löki, vagy migrációra kényszeríti. A legvállalkozóbb kedvűek egészen az USA-ig mennek, ahol jó eséllyel találnak olyan munkát, amivel ugyan könnyíthetnek az otthoniak szenvedésein, ám ezzel egyidejűleg meg is fosztják hazájukat attól az értékes munkaerőtől, mely a helyi közösségek és a gazdaság növekedéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlen volna. A megerősödő bandák eközben aláássák a közbiztonságot és a gyenge igazságszolgáltatás, valamint az ingadozó jogbiztonság elijeszti a befektetőket, tovább rontva az amúgy sem rózsás gazdasági helyzetet.

Reformok

Vannak példák arra, hogyan lehet sikert elérni ilyen helyzetből, és nem csak a világon, de még a régióban is. Mexikó esete kiválóan mutatja, hogy a megfelelő gazdasági reformokkal megteremthető a stabilitás – hívja fel a figyelmet a cikk.

Évtizedeken keresztül mexikóiak tömegei vándoroltak északra a munkalehetőség és a biztonság reményében, ám az 1980-as években elindult egy reformsorozat, amit az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) megkötése zárt le. Ezek hatására viszonylag rövid időn belül létrejött a középosztály Mexikóban, az ország megnyitotta a pénzügyi, telekommunikációs és médiapiacát, befogadta a külföldi befektetéseket egy olyan gazdaságba, mely jobbára a 30-as évektől kezdve zárt volt.

A NAFTA aláírásával, különös tekintettel annak átláthatósági és a kormányzati munkát érintő tisztességes eljárással kapcsolatos követelményeket tartalmazó passzusaira, Mexikó jelezte a befektetők felé, hogy elkötelezte magát az új, nyílt gazdasági modell mellett. Ennek eredménye az lett, hogy a globális nehéz-, könnyű- és szolgáltatóipari befektetéseknek köszönhetően mára a legtöbb mexikói a hazájában is jó munkalehetőségeket talál. Bár ott is komoly veszélyt jelent a szervezett bűnözés, a mexikóiak nagy többsége már nem érzi szükségesnek az elvándorlást.

Elhagyják a mexikóiak az USA-t

Az USA elmúlt tíz évben rögzített bevándorlási statisztikái ezt igazolják is, jelenleg több mexikói települ haza az államokból, mint amennyi érkezik. 2005 és 2010 között 20 ezerrel többen költöztek vissza Mexikóba, mint ahányan bevándoroltak, 2009 és 2014 között pedig már 140 ezerre nőtt ez a szám, melynek következtében az Egyesült Államokban élő mexikói bevándorlók lélekszáma hat százalékkal csökkent.

Közép-Amerika megkísérelte követni Mexikót ezen az ösvényen. 20 éve az Északi Háromszög országai véget vetettek a pénzügyi szektor, az energiaszolgáltatás és a telekommunikáció, illetve a média fölött gyakorolt állami monopóliumnak és privatizálták az ezeket kezelő állami cégeket. Az USA-val kötött Közép-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményben (CAFTA) ugyanazokat a kötelezettségeket vállalták, mint Mexikó, és valamelyest a rendszer működik is, csak nem elég hatékonyan.

Hitel

Az USA elkötelezettsége a bandák felszámolásában fontos, de nem elegendő, a megfelelő reformokat is támogatni kell. Melyek ezek? Például az agyonbürokratizált ügyintézés egyszerűsítésén keresztül meghozni a vállalkozó kedvet, megkönnyíteni a hitelhez való hozzáférést, csökkenteni az energia árát, továbbá megszüntetni a kereskedelmet a régión belül hátráltató, nem vámtarifa jellegű korlátokat.

A lehetőségek kiszélesítése visszahozza az embereket a legális munkapiacra, és ezáltal utánpótlás hiányában, a megerősödött rendvédelmi erők szorításában a bandák is zsugorodásnak indulnak.

A biztonságos és gyarapodó Közép-Amerika megteremtéséhez szükséges stratégia elemei itt vannak előttünk, az egyetlen dolog, ami még hiányzik, az egy széleskörű konszenzus a prioritásokat illetően, és a vezetők generációkon átívelő hálózatának megteremtése, akik képesek lesznek megvalósítani ezeket a prioritásokat.

Forrás: Foreignpolicy.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »