Meglepő fordulat: ismét találkozott egymással a két koreai vezető

Áprilisi csúcstalálkozójuk után szombaton újból személyesen tárgyalt egymással Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök – közölte a szöuli elnöki hivatal.

Tájékoztatásuk szerint a két országot elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban tartott, előre be nem jelentett találkozón a két politikus az áprilisi nyilatkozatukban foglaltakról egyeztetett, többek között a félsziget atomfegyver-mentesítéséről, valamint az észak-koreai vezető és az amerikai elnök közötti esetleges találkozóról is.

Kim Dzsong Un az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az „ellenségeskedő” észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, „meleg hangvételű” phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék.

Panmindzson, 2018. május 26.
A dél-koreai elnöki hivatal által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog az újabb csúcstalálkozójuk kezdetén a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet északi részén 2018. május 26-án. A két koreai vezető történelmi találkozójára egy hónapja, április 27-én került sor. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

Szakértők szerint Mun Dzse In és Kim Dzsong Un szombati tárgyalása az eddigi legbiztatóbb jele annak, hogy talán mégis megtartják az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozóját. Ez lenne az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.

Mun Dzse In, aki a héten Washingtonban is tárgyalt, vasárnap ad részletes tájékoztatást a szombati kétórás találkozójáról Kim Dzsong Unnal.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa

Friss hírek