Orosz rakéta lőtte le az MH17-es járatot 2014-ben

Egy orosz katonai egység rakétája lőtte le Ukrajna felett 2014 nyarán a malajziai légitársaság utasszállító gépét – közölték csütörtökön az MH17 járat tragédiája ügyében vizsgálódó nemzetközi szakértők.

A vizsgálócsoport tagjai arra a megállapításra jutottak, hogy az MH17 járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik – jelentette be Wilbert Paulissen.

„Az 53. dandár az orosz fegyveres erőkhöz tartozik” – tette hozzá a szakértő hollandiai sajtótájékoztatóján a vizsgálat köztes eredményeit ismertetve. Elmondta, a Buk 9M38 típusú rakéta számos olyan egyedi azonosítóval rendelkezik, amelyek egyfajta „ujjlenyomatot” jelentenek. A nemzetközi nyomozócsoport ezért a rendelkezésre álló fizikai bizonyítékok, fotók és videofelvételek vizsgálatát követően azt állapította meg, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

Egy megrongálódott rakétadarab Fred Westerbeke előtt, amint az MH17-es ügyében nyomozó bizottság (Joint Investigation Team – JIT) nevében sajtótájékoztatót tart Bunnikban, Hollandiában, 2018. május 24-én. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Mint közölte, a megállapítások felvetik a kérdést, hogy a dandár aktívan vett-e részt a repülőgép lelövésében. Telefonbeszélgetések alapján eddig két elkövető került a vizsgálócsoport látóterébe, de nyomozók jelenleg nem állnak készen arra, hogy megnevezzék az elkövetőket.

A nemzetközi szakértők véleménye pontosan egyezik azzal a riporttal, melyet egy ausztrál oknyomozó csoport készített még 2015-ben. Állításuk szerint az orosz haderő lőtte le az MH-17-es malajziai utasszállítót a szakadárok ellenőrizte ukrán területek felett, majd az indítóállást visszaszállították Oroszország területére.

Orosz erők lőtték le a malajziai utasszállítót

A Malaysian Airlines légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét Kelet-Ukrajna felett lőtték le 2014. július 17-én. A fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas és a legénység is életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »