A szaúdi koalíció Jemen fővárosát támadta

A szaúdi vezetésű koalíció gépei légicsapásokat mértek Jemen fővárosára, Szanaára, és kioltották több lázadóparancsnok életét – jelentették szombatra virradóra arab hírtelevíziók.

Az al-Arabíja híradása szerint a szaúdi koalíció gépei több fővárosi célpontra mértek csapást, így a belügyminisztérium épületére is, ahol éppen a síita húszi lázadók parancsnokai tanácskoztak. A támadásban több lázadóvezér életét vesztette. Az al-Ihbaríja szaúdi televízió úgy tudja, hogy a húszi erők két parancsnoka esett áldozatul.

Szanaa, 2018. április 17. Élelmiszert árul egy jemeni férfi a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció által korábban lebombázott épületek egyike előtt a fővárosban, Szanaában 2018. április 16-án. Jemeni síita lázadók április 11-én több ballisztikus rakétát is kilőttek különböző szaúd-arábiai célpontokra. A szaúdi légvédelem az egyik rakétát Rijád felett lőtte le. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2018. április 17.
Élelmiszert árul egy jemeni férfi a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció által korábban lebombázott épületek egyike előtt a fővárosban, Szanaában 2018. április 16-án. Jemeni síita lázadók április 11-én több ballisztikus rakétát is kilőttek különböző szaúd-arábiai célpontokra. A szaúdi légvédelem az egyik rakétát Rijád felett lőtte le. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Eközben a jemeni terrorelhárítás bejelentette, hogy megölték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik magas rangú vezetőjét egy közös biztonsági műveletben az ország déli részén található kikötővárosban, Ádenben. Száleh Nasszer Fadl al-Baksi tűzharcban vesztette életét. Szakértők szerint halála jelentős veszteség a jemeni dzsihadistáknak. A terrorelhárítás a helyszínen elfogta al-Baksi három emberét. Az tűzharcban a jemeni biztonsági erők egyik tagja életét vesztette, két másik pedig megsebesült. Az akcióban fegyvereket, dokumentumokat és robbanószerkezeteket foglaltak le.

Áden a nemzetközileg elismert jemeni kormány székhelye, az ország ideiglenes fővárosa. Jemen déli részén az al-Kaida helyi ága, az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok is tevékenyek. A dzsihadisták 2014 végén vetették meg a lábukat a polgárháborúba süllyedő Jemenben, ahol azóta számos merényletet és támadást hajtottak végre, és több száz emberrel végeztek.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »